Politica

Florin BARBU-ministru MADR : MĂSURI URGENTE PENTRU PROTEJAREA FERMIERILOR ROMÂNI DUPĂ RIDICAREA INTERDICȚIILOR PRIVIND IMPORTUL DE CEREALE DIN UCRAINA !

 

 

Am convocat, astăzi, la ora 18.00, toate asociațiile de fermieri din sectorul vegetal pentru o discuție despre problemele pe care le întâmpină și sprijinul pentru producția românească în contextul ridicării interdicțiilor privind importul de cereale din Ucraina

 

Subliniez că, de la momentul ridicării interdicției privind importul cerealelor provenite din Ucraina și până acum, nu a intrat în România niciun kilogram de cereale ucrainene cu destinația import.

Am verificat alături de colegii de la Vamă și, toate cantitățile care au trecut frontiera României în ultimele 48 de ore, au avut ca destinație alte state.

Am pregătit deja un ordin comun privind interzicerea importului de cereale ucrainene pentru o perioadă limitată, până când ne vom asigura că noul mecanism propus de Comisia Europeană și asumat de Ucraina este funcțional și va fi în măsură să protejeze fermierii noștri.

Ucraina va veni, astăzi, cu un plan de măsuri clare, prin care să ne asigurăm că ridicarea interdicției nu va afecta piața cerealelor din statele aflate în proximitatea conflictului.

În funcție de ce conține planul de măsuri prezentat de Ucraina, suntem pregătiți să acționăm pentru protejarea fermierilor noștri.

Două sunt argumentele care stau la baza acestei decizii:

 

1. Este obligatoriu să ne protejăm fermierii, să ne asigurăm că își pot vinde produsele la un preț care să le acopere cheltuielile făcute.

Nu putem să îi lăsam fără sprijin în această perioadă până la intrarea în vigoare a noului mecanism propus de CE și asumat de Ucraina.

 

2. În toate discuțiile pe care le-am avut cu omologul ucrainean, acesta a insistat că pentru Ucraina este importantă asigurarea tranzitului, nu exportul către piața românească.

Vom colabora îndeaproape cu Ucraina și Comisia Europeană pentru implementarea unui mecanism funcțional care să îi protejeze și pe fermierii noștri și, în același timp, să asigure tranzitul produselor ucrainene către statele care au nevoie de aceste produse pentru a-și asigura securitatea alimentară.