Principalele declarații făcute de liderii PNL Călărași prezenți :
Președintele Ciprian Pandea
Tocmai ce m-am întors de la prefectură cu domnul prefect Barbu, am avut o întâlnire cu o delegație de vreo 15-20 de primari PSD. Am discutat cu domniile lor, am relatat discuția și înțelegerea de la nivel central, conform căreia primarii PNL obțineau 38% din cei 6%, iar PSD 62%. Din păcate, președintele Consiliului Județean Vasile Iliuță nu a vrut să respecte înțelegerea, iar domnul prefect a fost nevoit să atace hotărârea. Astăzi, în urma discuției cu domnii primari, am convenit, pentru binele județului, e bine să ne respectăm palma bătută la București, motiv pentru care fix în acest moment se desfășoară o ședință extraordinară de Consiliu județean, unde și consilierii PNL și consilierii PSD vor vota pentru cheltuierea celor 6% pentru dezvoltarea județului Călărași.
Ați tot auzit în ultimele zile, ba că se schimbă prefectul Barbu, ba că poziția a fost câștigată de PSD, și așa mai departe. Vreau să vă spun că a fost o negociere la nivel central, iar eu, spre deosebire de alții, am participat la ședința de coaliție. Nici Prahova, nici Ilfov nu au cedat pentru Călărași, ci a fost o negociere punctuală între partide. Colegii noștri de la Prahova, Ilfov, Sălaj și Arad au fost primii care au spus că nu sunt interesați de funcția de prefect, întrucât au președinți de CJ foarte puternici și au stabilit să cedeze în favoarea unor județe care nu au reușit încă să câștige Consiliul județean.
Vă pot spune că 8 județe PNL au fost blocate de președintele Cîțu, 8 județe PSD de președintele Ciolacu, despre astea nu s-a discutat. Și s-a ajuns la vestita listă din presă. Astăzi, când discutăm, nu este închisă discuția, pe protocol, cei doi subprefecți sunt la PSD, dar negociem pe secretarul de stat. E normal să fim egali, deci fie vom avea prefect și un subpprefect sau prefect și secretar general. Sunt mai rezervat în a da pronosticuri și a mă bate cu pumnul în piept, i-aș recomanda și colegului meu de alianță să fie mai ponderat, pentru că, din păcate, tot ce a promis nu s-a îndeplinit. Să fim mai ponderați și să încercăm să obținem cât mai mult pentru județul Călărași. La ședința coaliției nu s-a discutat despre nume, nu s-au pus condiții pe persoane,încercați să nu mai comentați balivernele spuse la colțul străzii, că s-a trezit unul că s-ar putea să aibă prefect sau să numească prefectul PNL.
Dacă vor condiționalități, este posibil ca și Partidul Național Liberal să aibă condiționalități. Nu cred că e cazul, am discutat de principii și funcții, încercăm la PNL să purtăm negocieri pe pozițiile de la nivel central, după continuăm discuțiile la nivel local, vom conveni cu colegii noștri de alianță și apoi ne vom îndrepta privirile doar către dezvoltarea județului și sper ca și colegii noștri să lase atacurile deoparte, mizeriile, pentru că nu putem fi în alianță și să ne jignim unii pe alții. Nu e productiv pentru județul Călărași.
Începând cu ora 09.00, domnul consilier județean George Chiriță s-a aflat în biroul vicepreședintelui Beștea, și am spus să nu plece de acolo până când nu se respectă ce s-a stabilit la nivel naționl. Colegii mei primari PNL au stabilit repartizarea celor 38%, iar George Chiriță s-a asigurat să se respecte ce am stabilit. Pentru că, repet, este incredibil ca patru oameni maturi (n. r. Ciprian Pandea, Vasile Iliuță, Marcel Ciolacu și Paul Stănescu) să stabilească ceva, să bată palma, și cineva să nu respecte. Scuzați-mă, dar băieții șmecheri care cred că pot veni într-o conferință de presă și să spună orice, să jignească, să se gândească bine că în politică cel mai important este cuvântul, și dacă nici cuvântul nu-l mai avem, ar trebui să ne ducem acasă.
Ieri, total dezgustat, l-am sunat pe Paul Stănescu, ori respectăm, că suntem în coaliție, ori fiecare e pe treaba lui, dar nu poți veni în conferință de presă că PNL nu vrea și nu face, când tu nu-ți respecți cuvântul. Astăzi, din câte știu, primarii PSD l-au mandatat pe vicepreședintele Beștea să îi explice domnul Iliuță că trebuie să respecte înțelegerea, pentru că oricum PNL a cedat, tocmai în ideea deblocării situației.
Sper ca asta să fie o lecție pentru actualul președinte Iliuță, mai ales că va veni și Anghel Saligny și sper să avem o colaborare bună, astfel încât să atragem în județul Călărași investiții cât mai multe. Să lăsăm joaca asta de-a șoarecele și pisica. Deosebirea dintre mine și ei, și nu vreau să mă laud, este că eu mă duc la ședințele de coaliție, sunt vicepreședinte regional, ei așteaptă să vadă ce le spune Bucureștiul. Le-aș recomanda să nu mai promită organizației marea cu sarea, că lucrurile nu se obțin chiar așa.
Prefectul Valentin Barbu:
Din fericire, în acest an s-a încasat peste estimat, adică de la plafonul de 270 de miliarde, ne-am dus aproape de 290 de miliarde lei vechi. Vreau să vă readuc în memorie și să spun foarte clar, discuția asupra repartizării acestor sume, din cei 6 la sută, a fost stabilită aici, la sediul PNL, în 24 august, când președintele Iliuță a venit și a discutat cu domnul președinte Pandea și au stabilit. În ședința din 25 august, când domnul secretar general adjunct al Guvernului Mircea Abrudan a fost prezent la Călărași, la o ședință de promovare a PNI Anghel Saligny, ședință la care au participat aproiximativ 30 de primari din tot județul, domnul președinte Iliuță a spus că respectă înțelegerea.
A doua zi, când urma o ședință de Consiliul județean, când l-am sunat, nici nu a mai răspuns la telefon. Ce s-a întâmplat probabil va rămâne în istoria nefastă a administrației publice locale, prin cele 6 hotărâri de CJ pe care le-a promovat într-un dispreț total, și spun asta pentru că a dat și 10 la sută din sumă pentru 28 de primării PNL și 90% pentru primarii PSD. Nu e în regulă, mai ales în această coaliție. Inclusiv acum două zile, a explicat domnul președinte Pandea, după ce s-a ajuns la o înțelegere la nivel național, către primăriile PNL, inclusiv Primăria Budești, au mai dispărut 26 de miliarde.
Din fericire, astăzi primarii au discutat între ei, au venit, la prefectură, majoritatea PSD, toți au fost de acord, după explicațiile președintelui Pandea cu privire la înțelegerile de la București, să se respecte ce s-a stabilit. Toată lumea a fost de acord. Ceea ce s-a și întâmplat, înțeleg că avem anexa aprobată cu 27 de voturi pentru, inclusiv președintele Iliuță a votat pentru. Important e că am ajuns în acest stadiu.
Deputatul Emil Dumitru
Vizavi de punctul de pensie s-a luat hotărârea să crească cu 10% ceea ce înseamnă că de la 1442 crește la 1586 lei. Dacă vă aduceți aminte, în plină pandemie, cu încasări nu chiar foarte bune, Guvernul PNL, de la acea dată, a mărit pensiile cu 22%. Astăzi, la zece luni de le execuția bugetară, constatăm că avem investiții străine mai mari de 3 ori decât în anul 2020. Sigur că și Guvernul Ciucă este foarte preocupat de componența socială. N-aș vrea să intrăm într-o competiție să spunem cine a crescut pensiile.
Este vorba de guvernul actual, suntem într-o coaliție și dacă e să vă mai dăm un exemplu, alocațiile de stat ale copiilor în 2015 erau de 42 de lei, iar astăzi vor ajunge la 214 lei.
Este importantă componenta socială, dar în egală măsură trebuie să se aloce un procent semnificativ pentru investiții pe ceea ce înseamnă dezvoltarea țării. Dezvoltarea comunităților locale fără invertiții nu se pot face. De aceea, în perioada următoarea, atât domnul președinte Pandea, la Senat, cât și eu, la Camera Deputaților, vom avea de adoptat anumite reglementări pentru a putea să tragem bani prin PNRR.
Sunt foarte importante măsurile pe care populația le așteaptă de la clasa politică, gradul de încredere al populației în politicieni este foarte mic și din cauza unor declarații al unor politicieni în spațiul public. Nu m-ați văzut să fac atacuri la persoană. Și aici punctez că am văzut o postare în spațiul online cum că eu, în calitate de deputat, împreună cu președintele Pandea, am vitregit Oltenița de o sumă de bani, lucru total eronat, ceva anormal cu acest tip de comportament culmea, al unui decident de la CJ. Eu cred că ar trebui să discutăm pe criterii obiective, așa cum spune și președintele PNL Călărași, Ciprian Pandea, modalitatea de împărțire a celor 6% din cota de TVA.
O chestiune ce ar fi putut fi închisă demult și nu mai aveam acest război al surzilor, unde singurii care pierd sunt cetățenii și comunitățile care au nevoie maximă de acești bani.
Mai este o chestiune care se discută vizavi de creșterea taxelor și impozitelor. Partidul Național Liberal se opune categoric unor anumite creșteri și aici este vorba de acea taxă de solidaritate. Din punctul nostru de vedere nu face altceva decât să răstoarne modul în care se practică fiscalitatea în România. Nu poți să mergi cu taxare diferențială în condițiile în care tu să ai o cotă unică de impozitare. În loc să discutăm această chestiune, putem să vorbim de prețurile de transfer.
Este o directivă europeană care urmează să fie adoptată și pe care fiecare stat membru o va transpune.