Politica

Debraila.ro/Jurnaldebraila-Video:Deputatul PNL-Brăila , Alexandru POPA, declară că are 2800 ha teren , dar vrea 4000 ha/Are 200 vaci de lapte, abator si baltă piscicolă și face AFACERI din clasa aVIII a/A accesat proiecte de 12 milioane euro. Conduce un grup de firme format din 4 societăți/Deputatul Alexandru POPA si cooperativa agricola AGRIPOP/Munca la negru din MOLDOVA, fonduri europene, Amenzi ITM si Politia Imigrari!

 

Alexandru Popa îşi aminteşte că prima lui afacere a fost la vârsta de 13-14 ani, când a fost provocat de tatăl lui să îl ajute în afacerea pe care acesta o avea la acel moment, un abator, urmând să fie răsplătit în schimbul muncii prestate.

 

„Tata avea un abator la acea vreme, iar eu cumpăram animale împreună cu el încă de la vârsta de 12-13 ani. Dacă vedeam un animal, ştiam din ochi câte kilograme are, adică eram un foarte bun negustor. Prima mea afacere a fost la vârsta de 13-14 ani, când eram în clasa a VIII-a. Tata creştea câte 100 de tauri pe atunci, îi cumpăra, îi ţinea 5-6 luni şi apoi îi ducea spre sacrificare la abator.Tata mi-a spus atunci: mă ajuţi să cumpăr tauri care să aibă în jur de 50 kg fiecare, pentru că eu îmi dădeam seama din ochi câte kg aveau, şi îţi cumpăr şi ţie unul. Şi aşa am şi făcut, iar tata mi-a cumpărat un taur. Avem grijă de el şi mă uitam tot timpul să fie bine. Astfel, în clasa a VIII-a, am scos primii bani din munca mea! După ce taurul a fost sacrificat şi vândut, am primit cam 5.000-6.000 de lei, cum ar fi în banii de acum. 

Mi-am luat de îmbrăcat, dar am şi păstrat din ei, pentru că de mic am fost chibzuit cu banii. Eram foarte mândru că am reuşit să fac primii mei bani din munca şi priceperea mea. Eu ţin cont şi la 1.000 de lei, pentru că eu muncesc şi am copii şi îmi doresc să fac pentru ei măcar jumătate din ce a făcut tatăl meu pentru mine.

 

 

Dacă ajung să fac ca tatăl meu, aş fi cel mai fericit. Punctul meu de sprijin a fost întotdeauna tatăl meu, dar la acest moment tatăl meu nu are nicio treabă cu mine în ceea ce priveşte afacerile, eu am firmele mele, afacerile mele, de care mă ocup personal. Eu cred, însă, că banii nu sunt cei mai importanţi în viaţă„, spune Alexandru.

 

“Afacerile pe care le am astăzi le-am început în urmă cu șapte ani, când m-am întors acasă după ce am terminat facultatea. Am pornit de la 800 de hectare, iar astăzi am ajuns la 2.800 de hectare. La început a fost foarte greu, terenurile erau cum erau, iar munca a fost pe măsură. Am muncit mult, dar a meritat!

 

 

 

Astăzi, cea mai mare parte a afacerilor mele se bazează pe accesarea de fonduri europene. Am citit de cinci ori Ghidul Fondurilor Europene, care are peste 1.100 de pagini, îl știu din scoarță în scoarță. Am 9 proiecte europene implementate și altele în curs de implementare. În total, am accesat fonduri europene în valoare de 12 milioane de euro. Cu fonduri europene, până acum am achiziționat utilaje în valoare de 5 milioane de euro și am schimbat infrastructura subterană cu 4 milioane de euro.

 

 

Acum am în derulare un proiect de construire a unei ferme, prima 100% eco din România, tot cu fonduri europene, întreaga investiție ridicându-se la 2,5 milioane euro. În prezent, conduc un grup de firme format din 4 societăți comerciale, cu 32 de angajați în total. Eu, în această perioadă grea, am făcut angajări și voi mai face, pentru că vreau să le ofer oamenilor un loc de muncă stabil, cu salarii plătite la zi”, susține Alexandru Popa.

 

Eu nu mă văd plecând niciodată din Cireșu. Astăzi am 2.800 de hectare de teren agricol, iar visul meu este ca la 3.000 de hectare sau 4.000, câte voi avea, să nu mai vând nimic. Am 200 de vaci de lapte, abatorul, am o afacere și în domeniul piscicol, dețin o baltă, iar pe viitor vreau să fac și un complex de porci.

 

 

Mi-aș dori ca toate produsele mele să plece prin lapte și carne și să ajung la produse semipreparate. Celor care vor să investească în agricultură le recomand să facă acest pas, dar să țină seamă de faptul că e singura afacere unde, dacă nu te implici emoțional și nu ești implicat trup și suflet, nu vei reuși”, precizează Alexandru Popa.

 

Alexandru Popa afirmă că a fost determinat să intre în cursa electorală pentru un mandat de deputat în Parlamentul României de piedicile pe care le-a întâmpinat în activitățile curente desfășurate la societățile pe care le conduce, în ceea ce privește accesarea fondurilor europene sau punerea în practică a unor prevederi legislative, care nu se mai potrivesc cu realitatea zilelor noastre.

 

 

“Am fost determinat să intru în această cursă electorală de piedicile pe care le-am întâlnit în activitățile curente pe care le-am desfășurat la societățile pe care le conduc, vizavi de fondurile europene, de irigații, de unele prevederi legislative care nu se mai potrivesc cu realitatea.

 

 

Cred că prin experiența pe care am acumulat-o, pot aduce un puls valoare în Parlamentul României. Întreaga mea activitate, după ce am terminat facultatea și mi-am început afacerile, s-a bazat pe fonduri europene. Am reușit să accesez proiecte în valoare de 12 milioane de euro și am văzut unde sunt punctele slabe ale României în accesarea acestor fonduri.

 

 

Am priceperea și dorința de a îndrepta aceste lucruri. Dorința mea este să fiu pe zi ce trece un om mai bun și mai pregătit”, a completat Alexandru Popa.

 

Politica pumnului în gură! Președintele PNL, deputatul Popa, atacă singurele publicații, din Brăila, care îl critică!

Deputatul dă cu “pumnul” în ziarele care-l critică: singurele două site-uri, care au scris despre afacerea cu muncitori la negru de la Cireșu și dedicațiile obscene, sunt PSD-iste – susține politicianul care, direct de la lăutari și scandaluri cu bătăi, a ajuns reprezentantul brăilenilor în Parlament | Subiectele publicate de DEBRAILA.ro și Jurnalul de Brăila, care l-au enervat pe Popa, nu reprezintă opinii jurnalistice, ci realități dovedite, inclusiv de instituții ale statului – respectiv ITM și Biroul pentru Imigrări

Două mari scandaluri publice au fost legate, în ultimele două luni de zile, de numele deputatului Alexandru Popa, președintele PNL Brăila. Unul dintre subiecte, respectiv dedicațiile obscene de la o întrunire de la malul mării a tinerilor liberali, a fost abordat de mai toate publicațiile naționale, inclusiv de către televiziuni.

Celălalt subiect, respectiv insistența aproape ireală în ilegalități a unei firme care construiește, pe bani europeni, un centru de colectare cereale pentru familia lui Popa, la Cireșu, a fost publicat doar de DEBRAILA.ro și Jurnalul de Brăila. De altfel, cele două site-uri de știri sunt singurele din Brăila care au scris și despre dedicațiile cu “M**e PSD!” venite “de la Brăila, se știe” – după cum sună dedicația din filmulețul devenit viral și care l-a făcut inclusiv pe premierul Ciucă, liderul PNL, să reacționeze.

Popa, conferință de presă cu “bâte” pentru jurnaliștii care-l critică: Subiectele reale și documentate sunt, potrivit deputatului, atacuri de la PSD

“Și eu sunt liberal, cum și dumnealor (n.r. jurnaliștii DEBRAILA.ro și Jurnalul de Brăila) sunt social-democrați”, a declarat, recent, deputatul în cadrul unei conferințe de presă la care, pentru prima oară, doar cele două site-uri de știri vizate nu au fost invitate de PNL.

După ce, în timpul aceleiași conferințe de presă, Alexandru Popa a catalogat-o pe Elena Tudor, noul inspector școlar general – cea care l-a înlocuit pe Canciu, mâna dreaptă a deputatului – ca fiind “limitată”, politicianul a trecut la presa “ostilă”, care nu era prezentă, asumându-și statutul de victimă, în ciuda unor evidențe, nu a unor opinii jurnalistice, care, da, ar fi subiective.

Singurele publicații brăilene care au scris despre afacerea cu muncitori “la negru” aduși din Republica Moldova la Cireșu, locul de baștină al deputatului, au publicat articolele nu pentru că e o realitate de interes public, ci pentru că PSD a cerut ca Popa să fie “atacat”. Aceasta a fost explicația parlamentarului care, din 2020, îi reprezintă pe brăileni în Parlament.

Mai mult decât atât, deputatul PNL l-a asociat pe jurnalistul Alin Cristea, coordonatorul editorial al DEBRAILA.ro, cu europarlamentarul social-democrat Mihai Tudose, fost prim-ministru. În același timp, despre Mădălina Hârjoghi, jurnalist la Jurnalul de Brăila, Popa a susținut că “ar negocia” cu PSD o candidatură la Primăria Vădeni. Ultima afirmație a deputatului vine în contextul în care actualul primar al comunei Vădeni este membru PSD și câștigă fotoliul de primar detașat de ani de zile.

“Dacă vor să avem o luptă corectă și echidistantă, să intre și ei în PSD și să candideze împotriva mea sau a colegilor mei. Nu poți să stai ascuns drept un site și să mă ataci în fiecare zi. Știu că atacurile vor continua până în 2024”, a mai subliniat deputatul.

Poziția DEBRAILA.ro și Jurnalul de Brăila față de atacurile lui Popa

“Logică defectă! Site-urile care n-au scris despre subiectele care îl vizau pe Alexandru Popa sunt ale deputatului PNL? Nu! Nu suntem de acord. Doar fostul PSD-ist Bunea Stancu proceda în acest mod”

DEBRAILA.ro și Jurnalul de Brăila apreciază că nu este rostul jurnaliștilor să se certe public cu politicienii sau să răspundă la atacurile celor vizați de articole, însă considerăm defectă logică deputatului:

“E normal ca politicienii să fie deranjați de articolele care îi vizează și care ridică diverse semne de întrebare. Nu e nici cea mai mică problemă și nu este rostul nostru să ne certăm cu politicienii sau să răspundem la atacurile din partea unor politicieni implicați în dezvăluiri de presă. Dacă politicienii aleg să procedeze astfel, este doar problema lor și, indirect, a electoratului.

Totuși, logica deputatului Popa este defectă și îi jignește pe cititori, dar și presa în ansamblu. Site-urile care n-au scris despre subiectele care îl vizau pe Alexandru Popa sunt ale deputatului PNL? Nu! Nu suntem de acord cu această logică. Nu ziarele au făcut dedicații obscene și nu ziarele aduc muncitori “la negru” pe bani europeni. Nu ziarele au inventat povești, ci instituții ale statului au constatat ilegalități. Nu vorbim despre opinii ale jurnaliștilor, care sunt subiective, ci de lucruri concrete. Asta să le explice brăilenilor deputatul!

E un atac pe care, de foarte mulți ani, un politician brăilean îl face la adresa unor jurnaliști. Doar fostul baron PSD-ist Gheorghe Bunea Stancu proceda în acest mod.”

Ce l-a enervat cu adevărat pe deputat?Popa, acum două luni: “Nu e cooperativa mea!” / Popa, azi: “Cooperativa mea!”

Nu este pentru prima oară când deputatul Alexandru Popa atacă presa care își permite să îl critice. Totul a pornit de la un articol publicat în urmă cu două luni de DEBRAILA.ro, respectiv pe 5 septembrie.

Atunci, DEBRAILA.ro a scris, fără ca numele deputatului liberal să fie menționat în articol, despre faptul că un control al Inspectoratului Teritorial de Muncă și al Biroului pentru Imigrări a scos la iveală faptul că 12 muncitori, majoritatea din R. Moldova, munceau fără forme legale, sub umbrela unei firme din București, la construcția unui centru de colectare cereale care aparține AGRIPOP Cooperativă Agricolă, fiind vorba despre un proiect de 1 milion de euro, finanțat cu bani europeni.

Mai mult decât atât, moldovenii se aflau ilegal în țara noastră, cinci dintre aceștia fiind îndepărtați sub escortă până la graniță.

La acel moment, ITM a aplicat SRL-ului din București o amendă de 200.000 de lei.

După publicarea articolului, care, repetăm, nu făcea nicio referire la deputatul Popa, politicianul a amenințat DEBRAILA.ro cu “plângere penală” și a declarat public că nu mai are legătură cu cooperativa care a accesat proiectul finanțat prin Ministerul Agriculturii.

“A scris că e cooperativa mea. Eu nu mai sunt acolo”, susținea parlamentarul, paradoxal, ca replică la un articol în care nu îi era menționat numele.

Despre subiect, atunci, a scris și Jurnalul de Brăila.

După acest episod, ITM și Biroul pentru Imigrări au mai efectuat un control pe șantierul cooperativei agricole din Cireșu, găsind același scenariu: muncitori “la negru” din Republica Moldova. A doua amendă a fost de 210.000 de lei și, la fel, muncitorii au fost obligați să părăsească teritoriul național.

Un comunicat de presă, referitor la situația de la Cireșu, a fost dat publicității chiar de către Inspectoratul General pentru Imigrări, aflat în subordinea Ministerului Afacerilor Interne.

După cel de-al doilea control, DEBRAILA.ro și Jurnalul de Brăila au menționat că este vorba despre șantierul unui proiect al cărui beneficiar este cooperativa agricolă a familiei deputatului Alexandru Popa, respectiv soția și fratele politicianului, trăgând un semnal de alarmă cu privire la situația aproape ireală care are legătură strânsă cu un proiect derulat pe fonduri europene.

În cele din urmă, cu câteva zile înainte de conferința de presă în care șeful PNL Brăila a atacat DEBRAILA.ro și Jurnalul de Brăila, nominalizându-le ca fiind publicații controlate de PSD, avusese loc și cel de-al treilea control la Cireșu. Și despre această acțiune, care, în mod uluitor, s-a lăsat tot cu amendă și descoperirea unor muncitori din R. Moldova, DEBRAILA.ro și Jurnalul de Brăila au scris.

Ca răspuns la articolele care prezentau cele trei controale și ilegalitățile descoperite de două instituții ale statului pe șantierul cooperativei agricole, înainte de a ataca DEBRAILA.ro și Jurnalul de Brăila, în conferința de presă, deputatul Alexandru Popa a avut un discurs total schimbat față de cel în care spunea că “eu nu mai sunt acolo”.

Practic, Popa a vorbit despre proiectul finanțat cu fonduri europene ca și cum îl gestionează, fiind beneficiarul real.

“Am avut discuții cu dumnealui (n.r. patronul firmei care construiește pentru familia Popa), i-am spus că nu-mi convine, dar nu pot să fac nimic. Nu există o soluție legală! (…) La momentul când s-a scos la licitație, eu eram președintele acestei cooperative. Eu ca beneficiar… Agripop ca beneficiar nu are obligația de a verifica dacă au oameni angajați. Nu cade în sarcina mea. (…) Dacă ei muncesc la negru sau duminica nu e treaba lui Popa”, a declarat parlamentarul care este membru în Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților.

Mai mult decât atât, Alexandru Popa a ținut să sublinieze faptul că de la vârsta de 18 ani și până la 30 de ani – când a intrat în politică – a plătit statului român taxe în valoare de 7 milioane de euro.

“Nu sunt un om care fraudează. Am aceleași firme înființate la 18 ani și o firmă lăsată de părinții mei când am făcut 18 ani. Sunt un om foarte corect! Nu am avut nicio amendă de nicăieri. Niciodată!”, a explicat politicianul.

Cine este A. Popa? De la acuzații de bătăi cu bâta și dedicații “ca sicilienii”, în Parlament

  • Ziarul Obiectiv, în 2015: “Teroare la Cireșu”
  • Ziarul Obiectiv, în 2016: “Fiul primarului din Cireşu, acuzat că a snopit în bătaie un tânăr din Făurei”
  • Adevărul.ro, în 2020: “Antiselecţie PNL la Brăila. Un fiu de primar acuzat că bate oameni cu bâta deschide listele liberalilor”

Alexandru Popa este fiul lui Radu Popa, primarul liberal al comunei Cireșu, care se află în funcție de ani buni. În 2020, actualul deputat a intrat în politica “mare”, candidând pe lista PNL pentru Consiliul Județean și obținând un mandat de consilier județean.

După doar câteva lui, Popa a devenit candidatul emblemă al PNL Brăila la alegerile parlamentare, fiind nominalizat pe locul 1 pe lista pentru Camera Deputaților. Acesta a ajuns deputat la redistribuire și, ulterior, a fost ales președinte al PNL Brăila.

În timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 2020, Ludovic Orban, liderul de atunci al PNL, l-a descris pe Popa, în ciuda criticilor publice, ca fiind “un candidat extrem de serios, care are două masterate și e la doctorat în anul I”.

Alexandru Popa a apărut și în filmulețe în care oferea bani maneliștilor care îi cântau numele sau sintagme precum “ca sicilienii este respectat”.

“Dacă vreau mă voi mai duce la petreceri cu lăutari”, a fost reacția lui Popa după ce a ajuns parlamentar.

În aprilie 2016, “Ziarul Obiectiv – Vocea Brăilei” publica un articol care îl avea în prim-plan pe Alexandru Popa, acuzat că “a snopit în bătaie un tânăr din Făurei”.

Sursa: Ziarul Obiectiv Vocea Brăilei

“L-ar fi bătut pe bărbat cu bâta până l-a lăsat inconştient la pământ”, nota publicația.

Câteva luni mai târziu, tot Ziarul Obiectiv îl taxa pe actualul parlamentar pentru că și-a parcat autoturismul pe partea carosabilă în municipiu: “Fiul primarului din Cireşu, unul dintre “şmecherii cu BMW” care parchează abuziv.”

Sursa: Ziarul Obiectiv Vocea Brăilei

Surprinzător, nu doar numele lui Alexandru Popa a fost legat de episoade violente menționate de presa locală sau naţională, ci chiar și numele tatălui sau, primarul comunei Cireșu.