Politica

Sorin MOISE, secretar de stat MADR și George CHIRIȚĂ, director general AFIR :Suntem la sfârșitul perioadei de programare financiară 2014 – 2020, inclusiv perioada de tranziție 2021–2022, în care, prin AFIR, am contractat investiții de peste 6,4 miliarde de euro și am făcut plăți totale de peste 9 miliarde de euro !

 

Este necesară o analiză aprofundată a activității instituțiilor implicate în gestionarea celor peste 5,8 miliarde de euro alocate pentru perioada de programare 2023 – 2027 pentru investiții și pentru plăți compensatorii.

Această analiză trebuie să ne permită în perioada imediat următoare să putem optimiza fluxurile de lucru și să putem construi un pachet procedural adaptat în mod real nevoilor concrete ale fermierilor și procesatorilor români.

 

 

În acest sens, am participat zilele trecute, alături de George CHIRIȚĂ, Directorul general al AFIR, la întâlnirea de lucru a Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, care a reunit la Brașov întregul personal de conducere al Agenției, atât de la nivel central, cât și de la nivelul structurilor județene și regionale, pentru a realiza o analiză aprofundată a principalelor aspecte care să asigure optimizarea activității instituției în perioada următoare.

 

 

Suntem la sfârșitul perioadei de programare financiară 2014 – 2020, inclusiv perioada de tranziție 2021–2022, în care, prin AFIR, am contractat investiții de peste 6,4 miliarde de euro și am făcut plăți totale de peste 9 miliarde de euro – incluzând aici și plățile directe pentru măsurile de mediu și climă. În același timp, deschidem acum etapa pentru pregătirea cadrului de implementare a Planului Național Strategic 2023–2027 și, din aceste motive, consider că este cel mai bun moment pentru a folosi expertiza dobândită de AFIR.

 

 

În calitatea mea de secretar de stat coordonator al fondurilor europene acordate României pentru agricultură și dezvoltare rurală, mă voi asigura că la nivelul AFIR, dar și la nivelul MADR vom identifica și vom aplica acele mecanisme care să asigure atât o absorbție totală a fondurilor alocate, cât mai ales o utilizare eficientă a acestor fonduri, în sensul de a crea premisele dezvoltării sustenabile a agriculturii și a mediului rural.

Mulțumesc pe această cale autorităților locale din județul Brașov, care au participat alături de noi la eveniment.