Procesul electoral presupune două tipuri de activități, unele care sunt intrinseci exprimării opțiunilor politice, exprimării votului și unele, dacă vreți, care sunt extrinseci, care țin în principal de ordinea publică și siguranța cetățenilor în acest proces electoral.
Ministerul Afacerilor Interne are, cu preponderență, sarcini în cea de-a doua categorie de proceduri și de atribuții care țin de ordinea publică, siguranța cetățeanului și buna desfășurare a procesului electoral în afara secțiilor de vot.
Există o componentă a Ministerului Afacerilor Interne, respectiv prefecturile, care au o serie de atribuții care țin de procesul electoral propriu-zis, dar care sunt înainte de exprimarea dreptului la vot, respectiv prefecturile care înainte de vot colectează materiale electorale, adică buletine de vot, în principal, procese-verbale tipizate și le distribuie către primării și birourile electorale.
Prefecturile. După ce aceste materiale ajung acolo, în birourile electorale, la secțiile de vot mai departe, prefecturile, ele însele, nu mai au niciun fel de amestec în procesul de exprimare a votului. Ulterior, pe durata exprimării votului, deci în ziua votului și pe durata campaniei electorale, bineînțeles, Jandarmeria și Poliția au atribuții care țin de ordinea publică.
Deci acestea sunt atribuțiile Ministerului de Interne care sunt extrinseci, dacă vreți, procesului propriu-zis efectiv de exprimare a dreptului la vot, de numărare a voturilor, de întocmire a proceselor-verbale, de împachetare a acestora, de expediere și așa mai departe.
Aceste atribuții țin, dacă vorbim de partea organizatorică, de primării, deci de autorități locale și dacă vorbim de partea propriu-zisă, a gestionării exprimării voinței politice, a dreptului la vot, de birourile electorale.
De aceea, eu aș vrea să încep pur și simplu prin a mulțumi celor peste 84.000 de cadre ale Ministerului Afacerilor Interne, care, pe durata campaniei electorale și pe durata exercitării votului, ca și în zilele care au urmat, și-au exercitat atribuții în această zonă de ordine și siguranță publică, cum mulțumesc și Aparatului Prefecturilor și prefecților pentru exercitarea propriilor atribuții în pregătirea procesului de vot, cum spuneam, distribuția materialelor electorale, procesarea prevederilor legale, instructaje cu membrii birourilor electorale și așa mai departe. Deci peste 84.000 de oameni din Ministerul de Interne au stat la datorie…
Declarație integrală, aici⬇️