Politica

Sorin MOISE, secretar de STAT -MADR, salută finalizarea etapei de semnare a contractelor de acordare a ajutorului de stat in cadrul Măsurii 1 – Microgranturi în domeniul agroalimentar

Secretarul de stat, Sorin Moise, salută finalizarea etapei de semnare a contractelor de acordare a ajutorului de stat in cadrul Măsurii 1 – Microgranturi în domeniul agroalimentar.

„Doresc să felicit colegii din APIA pentru eforturile depuse in implementarea acestei scheme de sprijin, în numele celor peste 9.800 de aplicanti care au semnat contracte in valoare totală de peste 49 milioane euro.
Apreciez in mod deosebit că pot lucra alături de o echipă care a dat dovadă de profesionalism și eficienţă, chiar și în cele mai dificile momente.
Mult succes in continuare și fiți mereu alături de fermierii noștri, asa cum i-ați obișnuit!”

APIA – Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură

 

 

 

📍 Secretarul  de stat Sorin Moise  a deschis joi, 16 iunie, workshop-ul 🕹💦 „Irigații și agricultură digitală”, organizat de MADR la sediul instituției, în parteneriat cu Banca Mondială.

💡 Evenimentul a avut scopul de a crea cadrul propice pentru realizarea unui schimb constructiv de opinii și bune practici privind provocările actuale în domeniul schimbărilor climatice, în contextul obiectivelor viitoarei Politici Agricole Comune.

💬 „Salutăm sprijinul acordat României de experții Băncii Mondiale, am convingerea că prin expertiza tehnică valoroasă putem construi o legătură sinergică ce contribuie la realizarea de acțiuni concrete pentru sectorul agricol, în special pe partea de digitalizare, inovare și utilizarea mai eficientă a apei pentru irigații” a declarat secretarul de stat Sorin Moise.

📲 De asemenea, secretarul de stat Moise a apreciat că fermierii din țara noastră au înregistrat în ultimii ani progrese importante în domeniul digitalizării, din nevoia continuă de a îmbunătăți activitatea fermelor, dar și ca rezultat al absorbției fondurilor europene, iar acest lucru a reprezentat trecerea de la agricultura de subzistență la o agricultură performantă.

⚙️ Concluzia desprinsă în cadrul discuțiilor a fost aceea că problematica digitalizării este plurivalentă, iar tehnologiile digitale pot sprijini fermierii în furnizarea unor alimente de calitate produse prin metode prietenoase cu mediul. Totodată, aceste tehnologii pot contribui la combaterea schimbărilor climatice.

💬 „Schimbările climatice sunt o certitudine, apa este o resursă epuizabilă, fenomenele meteorogologice extreme au devenit o realitate. Avem nevoie de un mediu curat și va trebui să ne adaptăm la condițiile pe care ni le oferă natura. Important este ca noi, autoritățile publice, prin politici guvernarmentale corecte și coerente să sprijinim adaptarea agriculturii la această realitate și să implementăm soluțiile pe care ni le oferă cercetarea și inovarea”

🖇 Reamintim că Banca Mondială colaborează cu Ministerul Agriculturii la efectuarea unor analize tehnice sub forma mai multor studii în domeniile de interes pentru Minister.

👥 La eveniment au participat directorul general al AM – PNDR, Dana Rebega, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, experți AFIR, specialiști ce activează în domeniul aplicațiilor și serviciilor satelitare, precum și invitați internaționali implicați în domeniul digitalizării agriculturii.