Politica

HOPA:Trei FUNCTII Cheie din STAT sunt LIBERE si Asteapta SEMNALUL unui CONDAMNAT !

FB_IMG_1555945932513Două funcții-cheie din stat, cea de procuror general și de Avocat al Poporului sunt deja libere, iar alte două poziții de judecător la CCR urmează să se elibereze în luna iunie. Ele vor face obiectul unor negocieri la pachet între PSD și ALDE, au declarat pentru G4Media.ro surse politice.

Pozițiile amintite s-au dovedit extrem de importante în ultimii ani în exercitarea puterii, ele făcând parte din așa numitul sistem de checks and ballances, menite să asigure în teorie echilibrul în stat.

Ministrul interimar al justiției, Ana Birchall, a anunțat, marți, că suspendă procedura de selecția a procurorului general. Cel mai probabil, a luat această decizie din cauza contestațiilor depuse de unii candidați atât la ministerul justiției, cât și în instanță.

 

  1. INALT_pnl_2019_euro_RARES_PRESA

”Procedurile de selecție vor fi reluate în perioada imediat următoare. Detaliile referitoare la depunerea dosarelor de candidatură, calendarul procedurilor și alte informații de interes vor fi comunicate în timp util”, a precizat Birchall.

Acest lucru înseamnă că selecția viitorului procurorul general o va realiza ministrul interimar și nu o va lăsa în sarcina viitorului ministru plin. Un detaliu important.

Dacă procedura de selecție urma să o facă un parlamentar fără scrupule, ca Eugen Nicolicea, propus la ministerul justiției, șansele ca viitorul procuror general să fie ok ar fi fost zero. Așa, mai există o șansă de compromis, mai ales că premierul Dăncilă a declarat într-un interviu pentru Adevărul că actualul interimar de la justiție a fost o propunere făcută ”de comun acord” cu liderul PSD, Liviu Dragnea.

 

dan-barna-scrisoare-100-membri-usr-sustinere-candidati-europarlamentare-314986-1440x564_c

Președintele Klaus Iohannis a semnat pe 19 aprilie decretul de eliberare din funcție a procurorului general, Augustin Lazăr, care a solicitat pensionarea. Interimatul este asigurat în prezent de Bogdan Licu.

De ce este important procurorul general? Potrivit Constituției, procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, al imparţialităţii şi al controlului ierarhic. Altfel spus, procurorul general este o funcție- cheie, de care depinde gradul de autonomie al celorlalte structuri de parchet, gen DNA, DIICOT, mai puțin secția specială de investigare a infracțiunilor comise de magistrați, care a primit un grad sporit de autonomie în raport cu procurorul general.

 

FB_IMG_1554410180281

O alta funcție importantă scoasă la mezat este Avocatul Poporului. Mandatul lui Victor Ciorbea în fruntea instituției se încheie peste o săptămână, pe data de 7 mai. Potrivit surselor G4Media.ro, funcția i-ar fi fost propusă fostului ministru al justiției, Tudorel Toader. Acesta ar fi refuzat numirea, considerată un pas înapoi după funcția ocupată timp de doi ani în Guvernul Dăncilă.

De ce este important Avocatul Poporului?Ordonanțele de urgență pot fi atacate la Curtea Constituțională numai de Avocatul Poporului? Victor Ciorbea s-a dovedit în timpul mandatului său un zelos apărător al Guvernului, refuzând să atace ordonanțe controversate la CCR. Rolul Avocatului Poporului s-a dovedit esențial în timpul operațiunii-fulger de suspendare a președintelui Traian Băsescu. Guvernul Ponta a diminuat printr-un OUG atribuțiile Curții Constituționale, astfel încât Curtea să nu se mai poată pronunța asupra hotărârilor luate de Parlament.

Anterior, Avocatul Poporului de la vremea respectivă, fusese schimbat din funcție. Astfel, printr-o serie de decizii fulger, comparabilă cu o lovitură de stat, președintele a fost schimbat din funcție, iar instituțiile care asigură echilibrul în stat au fost neutralizate. (Vezi aici cronologia evenimentelor din 2012)

Urmează Curtea Constituțională. La jumătatea lunii iunie expiră două mandate de judecător, unul numit de Camera Deputaților (Ștefan Minea), al doilea numit de Senat (Maya Teodoroiu). Un al treilea mandat (Petre Lăzăroiu), cel numit de președinte, expiră tot în luna iunie, dar aici PSD și ALDE nu vor avea nimic de spus.

Teoretic, și opoziția ar putea impune un nume dacă reușește să obțină majoritate asupra unei propuneri, numai că PNL, USR și PLUS nici măcar nu și-au pus problema unor eventuale negocieri până acum. În plus, majoritatea PSD-ALDE s-a dovedit funcțională la votarea modificărilor la Codurile Penale.

PSD dispune de majoritate la Senat și fără ALDE, prin urmare Dragnea și-ar putea impune cel puțin un judecător fără sprijin de la Tăriceanu. La Cameră însă lucrurile stau diferit și acolo cele două partide vor trebui să negocieze numele judecătorului.

Mandatele judecătorilor CCR sunt de nouă ani, prin urmare miza este mare. Vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, a anunțat deja că PSD va face nominalizări pentru funcţiile de judecător la Curtea Constituţională până pe 7 mai.

Sunt mai mulți doritori pentru cele două locuri, în frunte cu Teodor Meleșcanu (ALDE), Șerban Nicolae (PSD), Eugen Nicolicea (PSD) și Florin Iordache (PSD), deși acesta din urmă a negat că țintește o funcție la CCR. Mandatele judecătorilor constituționali sunt pe 9 ani, prin urmare miza este mare.

În cazuri delicate, majoritatea pro-PSD de la CCR s-a ținut într-un singur judecător, prin urmare este important dacă Liviu Dragnea va reuși să impună acolo un singur judecător sau doi.

De ce este importantă Curtea Constituțională?Cel puțin în ultimii doi ani, PSD și ALDE au luat decizii importante în domeniul justiției cu mâna CCR. Curtea l-a obligat, de pildă, pe Klaus Iohannis să o demită pe Laura Codruța Kovesi din fruntea DNA, adoptând o decizie fără precedent, vizând o persoană anume.

Tot Curtea a dezincriminat parțial unele infracțiuni din Codul Penal și a dat undă verde majorității PSD-ALDE să modifice după bunul plac legile justiției. Unii juriști au criticat faptul că CCR s-a transformat în legiuitor pozitiv, indicând Parlamentului cum să modifice anumite legi.

Concluzie. Urmează negocieri importante între PSD și ALDE în următoarea perioadă, având în vedere că fiecare dintre funcțiile de mai sus s-au dovedit esențiale în ultimii ani. Depinde totuși cine va impune în cele din urmă numele în aceste funcții-cheie? Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu sau Viorica Dăncilă, având în vedere că fiecare dintre cei trei controlează instituțiile care vor face numirile

Sursa:G4Media