PSD

Gabriela FIREA, senator PSD: Profesorii care fac trafic de droguri nu au ce căuta în învățământ/Prevenția este singurul demers care poate ajunge la tineri chiar și când sursa este atât de aproape, în rândul cadrelor didactice !

Profesorii care fac trafic de droguri nu au ce căuta în învățământ. Nu putem ține la catedră, să ne îndrume copiii pentru viață, persoane care îi alimentează cu substanțe care îi pot băga în pământ. 

Cazul profesorilor descoperiți de autorități că fac trafic de droguri este îngrijorător și ne arată cât de periculos este fenomenul consumului în rândul tinerilor. Prevenția este singurul demers care poate ajunge la tineri chiar și când sursa este atât de aproape, în rândul cadrelor didactice.

Acești profesori trebuie să răspundă pentru faptele lor și nu mai pot profesa vreodată! Cred că ar fi util ca școlile să extindă protocoalele de colaborare cu autoritățile pentru a depista la timp cazurile de trafic în școli. Nu ne mai putem ascunde după deget.

 

Unii spun că acțiunile de prevenție ar fi naive, că mesajele campaniilor antidrog ar fi neconvingătoare în fața tentațiilor care apar din anturaj, de la „prieteni”. Resping total aceste afirmații! Orice demers de comunicare cu tinerii, mai mult sau mai puțin inspirată, este utilă. Discuțiile cu tinerii despre ce au de pierdut și la ce risc se supun, prin diverse voci, nu pot fi abandonate.

Am discutat mult în ultimii ani cu specialiști, membri ai societății civile, cu părinți și profesori despre prevenția consumului de droguri în rândul tinerilor și despre efortul pe termen lung pe care trebuie să-l facem cu toții. Facem, însă, de multe ori o greșeală fatală: privim fenomenul prin ochii adultului, așezat, cu argumente raționale.

Ca mamă, nu doar ca politician, știu la cât de mult informație sunt expuși copiii și adolescenții, dar cât de puține cunoștințe au. Poate nu înțeleg pe deplin că drogurile îi pot face slabi fizic și psihic, le distrug complet viața și cariera.

Cred că este utilă extinderea pe termen lung a programelor de prevenție în școli, pentru toate părțile implicate direct: profesori, părinți, autorități. Avem un război pe termen lung, nu doar o bătălie.