PSD

Florin BARBU-ministru MADR: Un exemplu că în România există ferme de top și agricultura ecologică la cel mai înalt nivel este Grupul Maxagro din Timiș !

Un exemplu că în România există ferme de top și agricultura ecologică la cel mai înalt nivel este Grupul Maxagro din Timiș!

Investii de zeci de milioane de euro, prin accesarea de fonduri europene și naționale, în agricultura ecologică, o fermă modernă unde vacile produc lapte, dar și energie verde sunt o dovadă a potențialului imens al agriculturii românești, dar și al românilor întreprinzători.

Iar toată această poveste de succes a fost completată de soluțiile pe termen lung și măsurile de sprijin pe care le-am lansat pentru a-i sprijini pe acești fermieri cu viziune!

 Obiective de investiții din județul Timiș vizitate de ministrul agriculturii, Florin Barbu, vineri, 29 septembrie 2023

 

Primul obiectiv vizitat a fost compania Maxagro, o afacere de familie pornită în 1993, care, în timp, a devenit unul din cei mai mari operatori agricoli din România, ce integrează și activități din alte domenii conexe, fapt care a contribuit la dezvoltarea județului Timiș.

 

 

Astfel, doar în ultimii ani, compania a reușit să readucă acasă mulți români plecați în străinătate și să le ofere locuri de muncă, alături de familii.

 

După succesul înregistrat pe partea de agricultură, Maxagro a făcut un pas înainte, atât pentru a integra grupul în zootehnie, dar și pentru a dezvolta regiunea. Cu 2500 de vaci Holstein pentru lapte, prin muncă și ambiție, s-a reușit crearea unei ferme care a generat producție de lapte Bio și locuri de muncă în zona Gătaia, Timiș.

 

Însoțit de proprietari, ministrul a vizitat ferma și a ascultat povestea companiei, precum și viziunea și perspectivele de viitor ale acestora. Oficialul MADR și-a exprimat aprecierea pentru performanța realizată de companie.

 

Totodată, ministrul agriculturii, Florin Barbu, i-a asigurat pe fermieri de susținerea sa și a MADR, astfel încât mărcile românești cu tradiție să devină mai puternice și mai prospere.

 

Cu această ocazie, ministrul a prezentat programele de sprijin ale MADR și a declarat: „În urma discuțiilor purtate cu crescătorii de bovine, am decis ca din 2024 să schimbăm modul în care se acordă ANT, care în prezent se dă pe cap de animal, astfel încât întreaga sumă de 77 de milioane de euro să fie acordată pe junincile oprite în fermă, pentru că mi-am propus să cresc efectivele de animale și să subvenționez doar vacile care sunt performante”.

 

Al doilea obiectiv vizitat a fost ferma Forest and Biomass Romania (FBR), care integrează producția de biomasă în activitățile agricole și forestiere tradiționale. Forest and Biomass România și companiile afiliate acesteia dețin și gestionează în vestul țării 5.000 de hectare de pădure și 5.000 de hectare de teren agricol care produc anual circa 50.000 de tone de biomasă, material lemnos și produse agricole.

 

FBR construiește un lanț de aprovizionare cu biomasă echilibrat, integrat în operațiunile forestiere și agricole tradiționale. Întregul model de afaceri se bazează pe gestionarea pădurilor și a terenurilor agricole, resurse naturale esențiale, fără a periclita importanța ecologică și economică a acestora pe termen lung.

 

FBR a dezvoltat o competență unică în ceea ce privește plantațiile de culturi energetice de biomasă prin testarea a peste 70 de soiuri de plante și a multiple metode de plantare. 🌱 Cu această ocazie, ministrul a purtat un dialog cu directorul companiei despre culturile bio-energetice, în mod special privind oportunitățile în aplicarea Pactului Ecologic European.

 

În finalul vizitei sale, ministrul s-a întâlnit cu fermierii din județ, le-a ascultat problemele și a oferit clarificări pentru fiecare în parte. În acest context, ministrul i-a anunțat pe cei prezenți că s-a identificat soluția astfel încât, pentru proiectele prin PNS, aflate în implementare, care trebuiau finalizate până la finalul anului 2023, atât pentru beneficiari publici, cât și privați, să fie prelungită perioada de finalizare a investiției până în 31 decembrie 2025, pentru a evita dezangajarea fondurilor europene.