PSD

Florin BARBU, ministru MADR : In urmatorii patru ani, Romania ar putea deveni cel mai puternic stat din sud-estul Europei pe procesarea alimentelor !

Romania ar putea deveni, in urmatorii 3-4 ani, cel mai puternic stat din sud-estul Europei pe procesarea alimentelor, dupa finalizarea proiectelor de peste 1,7 miliarde de euro contractate pe Investalim si prin Planul Strategic 2023-2027, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

 

 

Am semnat pe programul Investalim proiecte de un miliard de euro pentru procesare in Romania, iar cofinantarile pentru proiectele din Programul Strategic, tot pe procesare, sunt de aproape 700 de milioane de euro. Practic, Romania a semnat contracte de 1,7 miliarde de euro pentru procesare. Daca se finalizeaza aceste proiecte intr-o perioada de trei, maximum 4 ani, conform cantitatilor care sunt trecute a fi procesate prin aceste proiecte, Romania va deveni cel mai puternic stat ca si procesare din sud-estul Europei.

Sunt foarte multe proiecte semnate in industria alimentara: fabrici de ulei, fabrici de procesare carne, fabrici de procesare lactate, in panificatie. Vorbim inclusiv de mancare preparata. Trebuie sa exportam astfel de preparate”, a precizat Barbu.

 

Acesta a mentionat ca in anul 2025 foarte multi bani din bugetul Ministerului Agriculturii se duc pe investitii.

 

Noi, la nivelul tarii, avem 1,4 milioane de vaci, dar randamentul lor este mic, de 5 – 10 litri pe cap de animal. Ce am facut acum? Am discutat cu comisarul european (Christophe Hansen – comisarul european pentru agricultura si alimentatie n.r.), am avut o prima discutie prin care am solicitat aprobarea reproductiei la porc si am obtinut achizitionarea de scroafe de reproductie din fonduri europene.

Deci, avem aprobarea de a achizitiona 100.000 de capete in prima faza, ceea ce inseamna, la o medie de 30 de purcei, cam 3 milioane de purcei anual. E o premiera la nivelul Uniunii Europene si urmeaza sa avem discutii aplicate si pe juninci, vaca de carne si vaca de lapte, tot achizitionare de matca de reproductie prin fonduri europene. Nu va fi ajutor de stat, ci o axa prin Planul Strategic. Pe langa achizitionarea de juninci pe fonduri europene dezvoltam constructia de ferme prin scheme de ajutor de stat prin Ministerul Agriculturii pentru 50.000 de juninci, vaca de lapte, si 100.000 de juninci, vaca de carne”, a explicat Florin Barbu.

 

 

 

Potrivit acestuia, tot materialul genetic, matca de reproductie, va fi achizitionat prin fonduri europene, iar constructia de ferme va fi finantata de la bugetul de stat.

„Deci pentru 2025 si 2026 avem 2,8 milioane de purcei in Romania si porc gras in ferme noi. La pui, in 2025 si 2026, prin ferme noi mai crestem cu aproape 200 de milioane de capete, si tot pe scheme de ajutor de stat, 50.000 de capete la vaca de lapte si 100.000 la vaca de carne, tot ferme noi. Aceste investitii in ferme se vor face prin bugetul de stat, avem prinsi banii in buget, iar matca de reproductie prin fonduri europene.

 

Ajutorul de stat trebuie notificat la Bruxelles, dar nu avem decat procedura de notificare, nu trebuie sa luam si aprobare, pentru ca noi deja din 2023, pe porc si pasare, am avut scheme prin care am finalizat aceste ferme”, a mai spus oficialul MADR.

Ministrul a adaugat ca nu isi mai doreste investitii haotice in agricultura, oferind si doua exemple de astfel de investitii facute in anii anteriori in zootehnie si in legumicultura.

„In loc sa facem ferme de reproductie si sa nu mai importam purcelul cu 125 euro ci sa-l producem in fermele din Romania cu 50 – 60 euro, noi am facut ferme de porci in anii 2014-2020 pe fonduri europene, dar numai pentru ingrasare porc. Practic, era profitul fermierilor pe care il aveau in cresterea de porc si atunci am luat decizia sa nu mai mergem haotic, sa mergem de la reproductie, de unde luam purcelul pana la lantul final, inclusiv abator.

De altfel, s-a aprobat printr-o schema de ajutor de stat de la Ministerul Finantelor realizarea celui mai mare abator din sud-estul Europei, o investitie foarte mare, la Piatra-Olt, de aproape 3 milioane de capete anual. Va fi noul Comtim al Romaniei”, a mentionat Barbu.

Conform datelor INS, carnea de porc ramane principalul produs importat de Romania, cu valori de 983,85 milioane de euro la 11 luni, iar produsele de brutarie, patiserie, biscuiti precum si branza si casul se afla pe urmatoarele doua pozitii, cu 645,15 milioane de euro, respectiv 522,45 milioane de euro.

In ceea ce priveste exporturile, graul si meslinul au generat venituri de 1,48 miliarde de euro in primele 11 luni din 2024, in timp ce produsele din tutun au adus un plus in balanta comerciala cu produse agricole de 1,13 miliarde de euro. Locul trei la exporturi a fost ocupat de tigarile de foi, cu incasari de 768,88 milioane de euro.