🇷🇴 Am participat, alături de peste 100 de reprezentanți la cel mai înalt nivel din statele membre ale Organizației Națiunilor Unite, la o importantă Conferință ONU privind combaterea drogurilor, mai exact la lucrările segmentului ministerial al celei de a 67-a sesiuni a Comisiei ONU privind stupefiantele.
De asemenea, am participat în calitate de key note speaker la una dintre cele două mese rotunde la nivel înalt organizate în cadrul conferinței, alături de înalți demnitari din Germania, Slovenia, Ghana, India, România, Chile și SUA.
Importanța acestui eveniment a fost marcată și de prezența secretarului de stat american Anthony Blinken, care a susținut un discurs istoric privind combaterea drogurilor la nivel global.
Reprezentând Ministerul Afacerilor Interne, am susținut două discursuri, în plenul conferinței și în cadrul mesei rotunde sus amintite, în care mi-am expus viziunea cu privire la ceea ce este de făcut la nivel global pentru combaterea drogurilor, dar și ceea ce facem noi, aici în România pentru combaterea acestui flagel și a crimei organizate.
Conferința din 14-15 martie 2024 a reprezentant un moment cheie al politicii internaționale privind combaterea drogurilor, poate chiar un moment istoric, pentru că ar putea fi un punct de start într-o reacție globală a statelor naționale mai viguroasă și mai coordonată pentru combaterea drogurilor, prevenția fenomenului, dar și pentru protecția, îngrijirea și recuperarea persoanelor dependente de droguri.
Este un moment în care trebuie construit un Front Global contra Drogurilor și a Crimei Organizate.
Discutăm de un fenomen care s-a transformat în industrie globală, o industrie a degradării umane și a morții, un atac la adresa întregii umanități. Această industrie diabolică a cuprins în ghearele sale sute de milioane de oameni și stoarce economiile statelor naționale de zeci de miliarde de euro anual.
Această industrie diabolică atacă tinerele generații și pune în discuție capacitatea acestora de a-și asuma propriul destin, individual și colectiv, la scara umanității.
Din păcate, și țara noastră este supusă acestui atac revărsat pe toate palierele de către industria crimei organizate și a drogurilor.
În România, numărul consumatorilor este deja ridicat, iar începerea consumului se face de la vârste din ce în ce mai fragede, ceea ce constituie un motiv de îngrijorare.
În luna iunie, la preluarea mandatului de ministru al Afacerilor Interne, am tras un semnal de alarmă, am spus la acel moment că lupta este pierdută și trebuie să ne organizăm pentru a o recâștiga, am stabilit lupta cu drogurile și crima organizată ca priorități ale Poliției Române și am cerut acesteia să lanseze imediat un efort structurat de combatere.
Am alocat resurse suplimentare în zona de combatere a drogurilor și am inițiat discuții la nivel internațional, cu SUA, Marea Britanie, Italia, Olanda, Austria, Germania, Turcia, la nivel de miniștri, șefi de agenții, ambasadori și șefi de poliție pentru a crește cooperarea între Poliția Română și alte poliții naționale în combaterea criminalității transfrontaliere, pentru că traficul de droguri și crima organizată sunt transfrontaliere, sunt un fenomen global.
Succesul acestui Front Global contra Drogurilor și a Crimei Organizate depinde de cooperarea statelor, depinde de cooperarea polițienească internațională și de partajarea de informații cu caracter polițienesc privind traficul de droguri și crima organizată.
Sunt conștient că suntem la un nou început de drum, că sunt multe grupuri de crimă organizată care trebuie destructurate, că trebuie structurat mai bine la nivel național combaterea traficului de droguri. Sunt implicate aici mai multe instituții, parchetele au rolul lor esențial și de eficiența lor atârnă în bună măsură succesul. Politica penală este atributul Ministerului Justiției și Parlamentul are rolul său esențial în îmbunătățirea legislației.
Grupul de Lucru de la nivelul Consiliului Suprem de Apărare a Țării are, de asemenea, un rol important în coordonarea acestor eforturi.
Dar, este, în același timp, de datoria mea să confirm faptul că Poliția Română a răspuns corect solicitării mele de a relansa energic combaterea drogurilor.
În ultimele luni Poliția Română a lansat prin structurile specializate sute de operațiuni în urma cărora au fost destructurate sute de grupuri de crimă organizată, confiscând importante cantități de droguri, identificând traficanți și restructurând rețele de trafic, în cooperare cu DIICOT.
Trebuie să acționăm intersectorial și multidisciplinar, autoritățile și societatea civilă, deopotrivă, mai hotărât și prin aplicarea de metode inovative pentru prevenție, pentru a ne proteja copiii de droguri, întreaga societate.
De la preluarea mandatului meu am urmărit ca instituțiile MAI, atât Poliția Română -pe partea de combatere- cât și Agenția Națională Antidrog -pentru componenta de prevenire – să-și întărească capacitățile și să acționeze cu fermitate împotriva drogurilor.
Am propus personal și lansat prin MAI Planul de Acțiune Național Cadru pentru siguranța școlii, aprobat de toate cele 7 ministere responsabile ale Guvernului României, s-au înființat Grupuri de Acțiune la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar, compuse dintr-un reprezentant al Ministerului Afacerilor Interne, asociațiile părinților, elevii și un reprezentant al școlii respective.
Un alt aspect important pe care l-am menționat în Conferința de la Viena privește amenințările aduse de noile substanțe psihotrope și de drogurile sintetice, care au devenit din ce în ce mai populare. Recent, am propus Guvernului și acesta a aprobat modificarea legislației prin punerea sub control a 6 noi substanțe psihotrope, droguri sau precursori de droguri sintetice.
Vom continua acest efort. Agenda politică complicată din acest an nu va afecta în niciun fel munca noastră aici la MAI pentru combaterea drogurilor și a crimei organizate.
Cer în continuare Poliției Române să lovească cu toată forța și să distrugă grupurile de crimă organizată și rețelele de traficanți de droguri. Egal pentru traficul de persoane.
Fac un apel către întreaga clasă politică, legislativ, administrație, justiție, către întreaga societate civilă, să conștientizăm gravitatea pe termen lung a acestui fenomen, capacitatea lui de a submina sănătatea cetățenilor, democrația, libertățile, felul nostru de viață, de a periclita viețile oamenilor și pacea socială și să ne creștem eforturile în funcție de rolul și competențele fiecăruia, într-un efort național coordonat pe termen lung pentru prevenția consumului de droguri, pentru îngrijirea și recuperarea celor dependenți de droguri, pentru combaterea crimei organizate care le pune în circulație.
Combaterea traficului de droguri este o temă de interes național.