Să fim sinceri: președintele este LAȘ! Mafia a câștigat! Dacă era bărbat de stat nu trimiți purtătoarea de cuvânt să anunțe așa ceva! Măcar din respect pentru milioanele de români care și-au tocit pingelele în stradă din februarie 2016 încoace
Augustin Zegrean sare în apărarea lui Kovesi: ‘Nu s-a ținut de scaun, și-a făcut datoria așa cum se cuvine’
Ieri,într-un live,vă spuneam că Președintele Klaus Iohannis este un blatist.M-ați înjurat !
V-am spus că trebuie să plece toți și că toate partidele reprezintă aceeași mizerie !
Astăzi,s-a dovedit că este așa cum spuneam.
Avem un Președinte foarte slab,care ne-a arătat,nu o dată,că nu are coloană vertebrală.
De câte ori voi deschide televizorul și îl voi vedea pe Președintele Klaus Iohannis,de atâtea ori,o să dau mai tare,iar apoi îl voi închide.
Omul nu s-a speriat de nicio suspendare,ci doar s-a gândit la dosarele lui și la al doilea mandat pe care sper să nu îl mai obțină.
Acest Președinte trebuia să recunoască erorile pe care le fac procurorii și Justiția din țara asta.Trebuia să vorbească despre corupția din Justiție și să încerce să schimbe ceva.
Nu,să o demită pe Kovesi pentru că este nemulțumit Tăriceanu,Dragnea și PSD.
Kovesi trebuia să își termine acest mandat.
Din aceste moment sunt PENTRU suspendare.
Desigur,PSD va opri acest demers,chiar azi.
Nu sunt pesedist,nu îmi place Dragnea,nu vreau ca Justiția să mai fie sub control politic,
dar Iohannis și-a sfidat propriul electorat.
Practic,Iohannis le-a făcut cadou DNA-ul celor de la PSD,iar de acum încolo va fi o regulă ca puterea să își pună în funcție propriul procuror șef DNA.Este o mare tâmpenie ce a făcut.
CSM trebuie să pună sau să demită magistrați.
NU,Iohannis,NU,PSD,NU,PNL,NU,Tudorel !
Trăiască USL și Pteședintele de la Grivco !
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu spune că decizia președintelui Klaus Iohannis de a da curs deciziei CCR și de a o revoca pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, este o manevră politicianistă egocentrică, un calcul politic cinic, iar emiterea decretului reprezintă „o iscălitură în calitate de notar de casă”, titlu pe care i l-au conferit judecătorii constituționali, a declarat CTP la Digi24. În opinia sa, președintele arată că s-a temut de suspendare și că nu a dorit să-și asume riscuri.
GÂNDURI LA REVOCAREA CODRUȚEI KOVESI
Klaus Iohannis a revocat-o pe Codruța Kovesi din fruntea DNA. Încerc să-mi înfrâng furia și să trag primele concluzii într-un moment greu de digerat. O scurtă analiză în alb și negru.
1. Iohannis a aplicat decizia CCR pentru a respecta statul de drept. Dar, astfel, el a încălcat legea care stabilește numirea procurorilor-șefi, lege încălcată mai întâi de CCR. Sub acest aspect, se impunea o acțiune în instanța de contencios administrativ.
2. Prin decizia sa, președintele a luat inamicilor săi (PSD și ALDE) arma numită “Iohannis nu respectă decizia CCR, Iohannis încalcă grav Constituția”. Dar Parlamentul ignoră multe alte decizii ale CCR, de ani de zile. Iohannis putea să pună problema tranșant: voi aplica decizia CCR (privind revocarea lui Kovesi) în ziua când Parlamentul va aplica sutele de decizii ale CCR restante (printre care, cea cu 300 de parlamentari în loc de 465).
3. Iohannis a îndepărtat pericolul suspendării. Dacă era suspendat, președinte interimar venea Tăriceanu sau Dragnea. Oricare dintre aceștia ar fi promulgat legile anti-justiție, deci PSD și ALDE și-ar fi atins scopul.
4. Iohannis nu avea un termen în a aplica decizia CCR, deci putea să amâne acest moment până în aprilie 2019, când se încheie mandatul șefei DNA. Dar astfel ar fi dat muniție propagandei PSD-ALDE și ar fi amorsat suspendarea.
5. Iohannis nu a fost încurajat din exterior să încalce decizia CCR. Dimpotrivă, Comisia de la Veneția a spus explicit că decizia e obligatorie.
6. Din acest moment, ministrul Justiției poate să-i revoce oricând și pe șefii celorlalte Parchete. Inclusiv pe procurorul general, Augustin Lazăr. Președintele a devenit doar un funcționar fără putere.
7. Respectând la literă recomandările Comisiei de la Veneția în “cazul Kovesi”, Iohannis va putea pretinde același lucru în cazul legilor justiției, pe care Comisia de la Veneția le va amenda sigur. Dar e neclar ce șanse va avea în a convinge PSD și ALDE să respecte recomandările Comisiei.
8. Noul șef al DNA va fi propus de Tudorel Toader și desemnat de Iohannis. Dar ce mai înseamnă această “desemnare”, după thriller-ul revocării? Va avea Iohannis puterea legală de a decide sau va fi obligat din nou să semneze ca primarul? Se va ajunge iarăși la un conflict constituțional?
9. În perioada următoare, șefia DNA va fi asigurată de un interimar. Acesta va fi decis de Kovesi și de Iohannis, deci PSD și ALDE nu vor putea controla DNA prea curând.
10. Rigoarea lui Iohannis de a respecta decizia CCR îi va permite să fie necruțător în bătălia legală cu PSD-ALDE. Contralovitura va fi, probabil, suspendarea premierului Viorica Dăncilă, pe motiv de dosar penal.
11. Iohannis și-a diminuat drastic șansele de a fi reales președinte anul viitor. Electoratul anti-PSD îl va sancționa dur, optând pentru un alt candidat de dreapta. Doar o evoluție spectaculoasă a evenimentelor în perioada următoare l-ar putea readuce pe Iohannis în grațiile acestui electorat.
12. Dacă Kovesi ar candida la prezidențiale, și-ar spulbera toți contracandidații, inclusiv pe Iohannis. Dar Kovesi, probabil, nu va candida.
13. E o prostie să spui că “USL trăiește”. Decizia de azi nu confirmă existența subterană a USL, ci e rezultatul unui context complicat.
14. Iohannis trebuia să iasă personal la TV și să explice decizia sa, nu s-o trimită pe Mădălina Pușcalău.
15. Iohannis trebuie să declanșeze urgent un referendum național pe tema justiției.
16. E obligatorie reforma Curții Constituționale. E absurd să dai atâta putere unei instituții atât de politizate. Dacă situezi CCR deasupra Președintelui, a Parlamentului și a Înaltei Curți, atunci trebuie să faci din CCR o instituție de justiție supremă, formată doar din magistrați cu înaltă calificare.