Politica

Sorin MOISE, secretar de stat -MADR : Am participat în perioada 11-12 aprilie 2023 la conferința privind securitatea alimentară și provocările pentru siguranța alimentelor în Europa de Sud-Est, ce s-a desfășurat la Podgorica-Muntenegru !

Secretarul de Stat Sorin Moise a participat în perioada 11-12 aprilie 2023 la conferința privind securitatea alimentară și provocările pentru siguranța alimentelor în Europa de Sud-Est, ce s-a desfășurat la Podgorica, Muntenegru

 

Evenimentul este organizat în cadrul Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP) de către Ministerul Agriculturii, Pădurilor și Managementul Apelor din Muntenegru care deține și președinția SEECP.

Printre cele mai importante subiecte aflate pe agenda discuțiilor menționăm: asigurarea siguranței alimentelor ca responsabilitate comună, în ce măsură alimentele de pe piață sunt sigure și valoroase din punct de vedere nutrițional, creșterea durabilității și rezilienței sistemelor alimentare.

 

 

De asemenea, au fost discutate aspecte privind modele și metodologii de monitorizare a pieței produselor agricole aplicate, forța de muncă în agricultură, mobilitatea din mediul rural și motivarea tinerilor de a se angaja în agricultură, precum și reducerea pierderilor de alimente și a risipei alimentare.

 

Agenda de lucru a cuprins trei sesiuni de dezbateri ce au vizat siguranța și securitatea alimentară, forța de muncă și motivarea tinerilor de a se angaja în agricultură.

 

În cadrul intervenției sale, secretarul de stat Sorin Moise a afirmat că fermierii trebuie încurajați și sprijiniți pentru o mai bună eficiență a activităților lor agricole, prin noi tehnologii și inovare, pentru a avea un sector agricol mai atractiv pentru viitoarele generații de fermieri.

 

Conferința a reunit peste zece delegații ale țărilor participante la SEECP, precum și înalți reprezentanți ai organizațiilor internaționale care se ocupă de siguranța și securitatea alimentară, cu scopul de a face schimb de experiență și cunoștințe cu experți din întreaga regiune și de a stabili noi cooperări și parteneriate. ‎