Politica

Secretarul de stat Sorin MOISE a participat la Forumul Global pentru Alimentație, desfășurat la Berlin !

„Transformarea sistemelor alimentare: un răspuns mondial la crizele multiple” – tema Forumului Global pentru Alimentație de la Berlin din acest an

Secretarul de stat Sorin MOISE a participat la Forumul Global pentru Alimentație, ce s-a desfășurat la Berlin, sâmbătă, 21 ianuarie 2023. Participanții la nivel înalt au avut un schimb de opinii pe tema sistemelor alimentare.

La eveniment au participat miniștri, secretari de stat, miniștri adjuncți și șefi de organizații internaționale, toți fiind invitați să contribuie la identificarea unor soluții adecvate la crizele actuale. Sistemele noastre alimentare trebuie să fie rezistente la crize și prietenoase cu mediul.

În urma discuțiilor, a rezultat ca sistemele alimentare trebuie să producă durabil, iar noi toți trebuie să acordăm o atenție deosebită micilor afaceri în agricultură.

 

Secretarul de stat a susținut în intervenția sa ca accesibilitatea și disponibilitatea inputurilor, informarea fermierilor asupra exploatării solurilor, utilizării pesticidelor, promovarea inovațiilor, o activitate de cercetare mai adaptată sunt componente importante de care trebuie să ținem cont în acțiunile noastre de asigurare a securității alimentare.

 

”Din punctul nostru de vedere, provocările actuale se suprapun peste cele reprezentate de tranziția către sisteme alimentare durabile și necesită eforturi sporite la nivelul UE, dar și la nivel mondial.

 

Eforturile trebuie să vizeze implicarea activă și responsabilizarea tuturor actorilor în toate etapele sistemului alimentar. Obiectivele ambițioase stabilite de Pactul Verde European ar putea ajuta la transformarea agriculturii într-un model mai durabil, dar trebuie să avem mare grijă să nu punem în pericol securitatea alimentară și competitivitatea agriculturii din UE.

 

 

Din cauza creșterii prețurilor la inputuri, fermierii noștri sunt tot mai mult în imposibilitatea de a obține profit. Dacă nu luăm la timp măsuri serioase de susținere la nivel european, îi putem pierde, iar fără ei nu există hrană. Lanțurile scurte de aprovizionare reprezintă o soluție pentru reducerea impactului de mediu și facilitarea tranziției către sisteme alimentare durabile”, a declarat Sorin MOISE.

 

Totodată, secretarul de stat a afirmat că o altă mare provocare care necesită atenție o reprezintă creșterile de prețuri la consumator, cu riscul ca anumite categorii să nu-și mai poată asigura necesarul de hrană.

 

 

Soluții general valabile nu sunt ușor de găsit, dar o abordare rațională ar fi să ținem seama de diferențele dintre sectoarele agricole și de nevoia unor soluții diferite pe care acestea le pot aplica pentru a putea furniza alimente sănătoase la prețuri accesibile.

 

Cercetarea aplicată și inovarea sunt, cu certitudine, în măsură să sprijine tranziția agriculturii către un model de agricultură mai durabilă, care să permită atenuarea efectelor schimbărilor climatice. Noile tehnici genomice pot permite găsirea unor răspunsuri adecvate la provocările schimbărilor climatice globale și la atingerea obiectivelor Pactului Verde European, prin obținerea de noi soiuri de plante rezistente la deficitul de apă, la boli și dăunători și trecerea la un model durabil de agricultură într-un timp mai scurt.

 

Tehnologiile genomice promovate și materializate în obținerea de soiuri și hibrizi cu rezistență la boli și dăunători ne pot scuti de măsuri administrative de reducere a pesticidelor care sunt mai costisitoare, afectând randamentele de producție cu implicații majore în securitatea alimentară.

 

La Berlin, secretarul de stat și echipa sa au participat la ceremonia de deschidere a expoziției Grune Woche, iar standul MADR a fost vizitat de miniștrii agriculturii din Emiratele Arabe Unite, Republica Moldova, Australia și de alte delegații prezente la târg.