Politica

Sebastian BURDUJA, ministru digitalizarii : Nu trebuie să avem instituţii care au impresia că deţin datele românilor, datele sunt ale românilor/ Trebuie să punem instituţiile să ”alerge” cu aceste date, nu să-i punem pe români pe drumuri cu copia de pe buletin şi cu dosarul cu şină !

Ministrul Digitalizării: Nu trebuie să avem instituţii care au impresia că deţin datele românilor, datele sunt ale românilor/ Trebuie să punem instituţiile să ”alerge” cu aceste date, nu să-i punem pe români pe drumuri cu copia de pe buletin şi cu dosarul cu şină

El a subliniat că pentru atingerea acestor obiective România are cel mai important ingredient – resursa umană.

  • „Vă pot confirma cât de important este a avea un asemenea eveniment pentru un oraş, pentru o ţară şi, de fapt, pentru a promova mesajul că transformarea digitală, cercetarea, inovarea contează şi ele sunt motoarele de creştere pentru economie. Aşa cum astăzi românii îşi doresc autostrăzi, căi ferate, poduri, aşa trebuie să ne luptăm cu toţii să ajungă să-şi dorească cu toţii transformarea digitală, cercetare, inovare, pentru ca România să ajungă astfel să dicteze ea tonul şi ritmul altor state şi să nu fie condamnată să prindă din urmă istoria lor. Avem cel mai important ingredient – resursa umană, creierele. Specialiştii români sunt preţuiţi în toată lumea şi oricând concurează de la egal la egal cu cei mai mari specialişti ai lumii şi de lucrul acesta trebuie să profităm”, a precizat Burduja.

 

 

Potrivit ministrului, dezvoltarea economică a României depinde de predictibilitate şi de investiţii în productivitate, aşa cum a procedat Republica Moldova, care a făcut din transformarea digitală o prioritate a statului, indiferent de guvernare.

 

 

  • „Trebuie să ţii calea dreaptă, drumul drept, ca să ai dezvoltare economică şi un cadru economic predictibil şi trebuie să investeşti în productivitate şi asta înseamnă să investeşti în IT&C, în inovare, în cercetare. (…) Zece ani de zile Republica Moldova a făcut din transformarea digitală a statului o prioritate, indiferent de guvernare, şi, de aceea, astăzi au peste 200 de servicii publice online şi, de aceea, astăzi, noi luăm notiţe despre ceea ce se întâmplă la Chişinău şi despre ceea ce a făcut Iurie Ţurcanu împreună cu echipa domniei sale şi lucrul acesta este exemplar. (…) Am învăţat că trebuie să schimbăm paradigma, că nu trebuie să avem instituţii care au impresia că deţin datele românilor, datele sunt ale românilor. Şi, de asemenea, trebuie să punem instituţiile să alerge cu aceste date, între ghilimele, nu să-i punem pe români pe drumuri să alerge cu copia de pe buletin şi cu dosarul cu şină. (…) Am învăţat că trebuie să-ţi şi asumi lucruri şi, de aceea, România a avut o conferinţă de mare succes la nivel internaţional, cu 190 şi ceva de ţări, Summitul ONU pe telecomunicaţii, şi, de aceea, România avansează în ceea ce priveşte conectivitatea”, a punctat ministrul Cercetării.

 

În opinia sa, România are tot ceea ce trebuie pentru a continua revoluţia digitală, iar fără un parteneriat între mediul public şi mediul privat transformarea ţării noastre nu va reuşi niciodată.

  • „Avem viziune, avem vizionari, avem modele de bune practici, pe care nu avem decât să le adaptăm la spaţiului românesc, de la Chişinău până la Lisabona şi înapoi, avem instrumente financiare şi PNRR-ul, Comisia Europeană a impus această tradiţie duală verde şi digitală, ceea ce pe noi ne forţează efectiv să ne modernizăm prin transformare digitală. Nu ne lipseşte practic nimic şi avem minţile. Dacă ar fi să aleg un lucru la care ar trebui să muncim mai mult este să avem ceva mai mult curaj, inclusiv curajul de a eşua. Şi, de aceea, este foarte important ca noi, în mediul public, să ne inspirăm din curajul dumneavoastră de a încerca lucruri mari şi de a eşua. În cei 12 ani de Statele Unite, este probabil cea mai importantă lecţie pe care mi-a dat-o America, iar în Silicon Valley un antreprenor care a eşuat este mult mai valoros decât unul care este la prima încercare şi poate reuşeşte, pentru că muşcând din asfalt învăţăm mult mai mult decât urcând prea curând pe un munte înalt. Vreau să pun în lumină faptul că, fără un parteneriat între mediul public şi mediul privat, transformarea României nu va reuşi niciodată”, a transmis Sebastian Burduja.

 

La rândul său, Iurie Ţurcanu, vicepremier pentru digitalizare în Republicii Moldova, a arătat că echipa sa rămâne concentrată pe tot ceea ce şi-a propus, în pofida problemelor cu care se confruntă în prezent ţara.