Fara Categorie

PNL Calarasi/Conferință de presă -29 octombrie 2021 !

Principalele declarații făcute de liderii PNL Călărași prezenți :

Prefectul Valentin Barbu:

Despre campania de vaccinare:
Vreau să mulțumesc tuturor primarilor care s-au implicat în campanii de vaccinare și se implică, indiferent de culoarea politică, pentru că sunt primari PSD și primari PNL care sunt foarte implicați, dar și primari care nu s-au implicat foarte tare, dar care văd că încep să aștepte și să organizeze caravane mobile cu sprijinul DSP Călărași.

Îi rog pe toți primarii, să se gândească și să începem să facem un calendar de vaccinare, așa cum am mai făcut și în primăvară, împreună cu DSP, astfel încât echipele mobile să meargă și să vaccineze în comunitățile rurale, mai ales în acelea unde medicii de familie se implică mai puțin.
Despre declarațiile făcute în spațiul public cu privire la Spitalul Județean de Urgență ”Dr. Pompei Samarian”:

Vreau să fac un scurt istoric, eu nu mai vreau să comentez decât că au fost niște minciuni făcute de către niște profesioniști în ale minciunii, pe care îi știți, pentru că nu de o săptămână mint cu nerușinare. De unde minciuna? Minciuna este simplă și pornește de la adresa făcută de către Spitalul Județean către Direcția de Sănătate Publică, către Instituția prefectului, către Centrul de Conducere și Coordonare a Intervenției și spre știință Consiliului Județean. Adică, de aici ar deriva faptul că nu prea e în ecuația asta Consiliul județean.

Păi cum să nu fie când cele două spitale, unul de unde a pornit intervenția pe bună dreptate, nu comentăm asta, și celălalt de Pneumoftiziologie, sunt în directa subordonare, coordonare și finanțare a Consiliului județean.
De aici începe minciuna.

Această adresă s-a trimis pe data de 18 octombrie, pe 19 am avut o întâlnire cu reprezentanții DSP, cu domnul colonel Păduraru, la mine la Prefectură, tocmai pe această temă, le-am cerut părerea vizavi de această situație. Cu toții am fost de acord ca de îndată, cred că era în jurul orei 16.30, l-am sunat pe președintele CJ și i-am cerut să ne întâlnim oriunde și să vedem fiecare ce aport putem să aducem pentru rezolvarea acestei situații.

A fost de acord, cu condiția să ne vedem la Consiliul județean, nu am avut niciun fel de problemă, vorbim de cetățeni, nu vorbim de partide, puteam merge oriunde, și la sediul PSD de la București, nu era nicio problemă. Era plecat la București, a doua zi, la ora 12.00, ne-am întâlnit la Consiliul județean, în prezența inclusiv a managerilor celor două spitale, a reprezentanților DSP, a domnului Păduraru.

Am fost întrebat foarte clar ce părere am despre această situație și am spus foarte clar, că din punct de vedere moral, și un singur pat dacă puneam la dispoziție în plus bolnavilor de Covid trebuie să facem demersuri. Și atunci, la analiza făcută de cei de la DSP și la propunerea lor, a rămas să vedem câte paturi putem crea în plus pentru pacienții Covid la Spitalul de pneumoftiziologie, în așa fel încât să rezolvăm situația.

Eu am fost de acord imediat cu această soluție pentru că acest spital beneficiază de resursă umană, pentru că nu numărul de paturi e problema, ci resursa umană. Aceasta soluție a fost abordată de multe județe din țară.

La ședința respectivă, domnul Dumitrescu, managerul Spitalului de pneumoftiziologie, a spus foarte clar că nu-și asumă, eu am documente, de-aia vă spun că a fost o minciună, ca țapul ispășitor să fiu eu pentru o situație care putea fi rezolvată de la sfârșitul lunii septembrie, pentru că Spitalul județean este în subordinea CJ, puteau să facă oricând.

Faptul că așteptau o hotărâre de CJSU pentru o finanțare este altă minciună. Pentru că ai nevoie de o hotărâre CJSU atunci când tu Consiliul județean nu poți finanța, și atunci ai nevoie de o hotărâre CJSU pentru unitatea respectivă.

Domnul Dumitrescu, îmi răspunde la o adresă făcută de mine în data de 19, în care îi ceream numărul de paturi din fiecare secție, gradul de ocupare, ne-a comunicat și ne-a spus foarte clar pe data de 20, că spitalul nu are capacitatea de a primit pacienți Covid și că nu-și asumă responsabilitatea tratării lor. Adresa a fost semnată de domnia sa împreună cu 5 medici pneumologi.

Asta a fost la întâlnirea de miercuri.
Mai departe, DSP a făcut o analiză, pe care a transmis-o instituției prefectului pe data de 23, sâmbătă după-amiază, ca urmare am convocat CJSU și am dat o hotărâre duminică în jurul orei 11.00, în care am luat act de analiza făcută de către DSP, a cărei unică concluzie era de mărire a capacității de tratare Covid a spitalului TBC.

Am respectat analiza, ei sunt experți, am inclus-o într-o hotărâre CJSU, s-a făcut apoi o solicitare către CNCCI cu privire la mărirea capacității cu 30 de paturi și solicitarea de a fi aduse Spitalului TBC un număr de 30 de concentratoare de 10 l/min.
Și acum, vă fac referire la dispoziția, de fapt, cu care trebuia să înceapă tot demersul. În data de 25, deci luni, apare o dispoziție a domnului Dumitrescu Spiridon, managerul Spitalului, care dispune ca începând cu data de 25.10, pe durata pandemiei și până la dispoziția contrară a CJSU Călărași, atenție nu are nicio legătură, se organizează secție Covid în cadrul spitalului, 30 de paturi. La fel ca propunerea DSP Călărași.

Repet, această soluție putea fi creată chiar la sfârșitul lunii septembrie, fără nicio intervenție a Instituției prefectului, doar la solicitarea managerului instituției, acesta este punctul de plecare, cu avizul DSP, DSP a trimis Ministerului Sănătății, chiar în aceeași zi, prin care solicită includerea spitalului în Ordinul 434/2021, Anexa 2. Dacă ești introdus în această listă, a spitalelor care pot trata pacienți Covid, toate cheltuielile în legătură cu acești pacienți vor fi decontate prin CAS. Punct.

Aici se încheie filmul, cu documente, cu tot. Înțeleg că astăzi (n.r. vineri, 29 octombrie), sunt internați 11 pacienți Covid, cu forme ușoare sau medii.
Dacă nu dădeam această hotărâre de CJSU, de care nu era nevoie totuși, vă dați seama, ce puteau spune, că prefectul doarme, că nu face nimic. Ei au dormit, nu eu.

Subprefectul  Nicolae Dumitru:

 

 

Despre situația de la spital:
Hotărârea de CJSU dată poate fi folosită de Consiliul județean doar să se justifice niște cheltuieli de funcționare. În rest, așa cum a spus și domnul prefect, ei se puteau organiza. Și mai vreau să spun un lucru, în calitatea sa de președinte CJ este și vicepreședinte al CJSU și el putea să anunțe unele probleme la timp.

Însă, din păcate, de la începutul pandemiei, domnul președinte nu a participat decât la o ședință în format fizic și la niciuna online.
Despre calomniile care i s-au adus în spațiul public de căre un reprezentant al administrației publice locale:
Legat de afirmația făcută de un individ cu privire la faptul că eu aș fi vândut pepeni. Da, îmi asum, este adevărat, am vândut într-o perioadă pepeni cultivați de mine și de familia mea, nu-mi e rușine, era o perioadă destul de critică pentru familia mea, m-a ajutat foarte mult această activitate, îi încurajez pe toți cultivatorii de pepeni să își continue activitățile.

Nu văd ce e atât de grav, cum să consideri că un cultivator de pepeni nu poate avea acces la o funcție publică?! Legat de celelalte calomnii, vă anunț că îl voi acționa în judecată. L-am invitat ca o reacție la ceea ce spunea, și consider că era normal să ne vedem față în față. Dacă el s-a smiorcăit că l-am amenințat, e problema lui, eu nu l-am amenințat.

Primarul comunei Dragalina, Stanciu Gabriel Marian:

Nu este o perioadă ușoară pentru noi, pentru primari, mai ales că din cei 6% de la Consiliul județean, comuna Dragalina a primit, la fiecare ședință, zero și nu știu de ce. Probabil e o chestiune personală.
Noi, la Dragalina, încercăm să ne descurcăm cu fondurile noastre, proprii, am reușit anul acesta să atragem o investiție de 6 kilometri de rețea de gaz, deja finalizată, cu branșamente, gratuită pentru populație.

La București, la Distrigaz, se află în licitație încă 6 kilometri de rețea de gaz în satele Dragalina și Drajna Nouă. Avem proiecte depuse foarte multe, în licitație la CNI, de exemplu, zilele trecute am predat amplasamentul pentru o bază sportivă Euro2020 tip 1. Această bază sportivă, pentru că Liceul Duiliu Zamfirescu are clase cu profil sportiv de la clasa a V-a până la clasa a XII-a, avem copii valoroși în sport, Chioseaua Alexandru, membru al echipei naționale de canotaj și știți ce rezultate are, avem campioni și vicecampioni naționali la lupte libere, plecați de la liceul nostru, copii care au fost în Lotul de juniori de la Dunărea Călărași.

Vrem să facem performanță pe latura sportului.
La Liceul Duiliu Zamfirescu, dar și la școala cu cel mai mare număr de copii din județ, avem peste 1300 de copii, am reușit să facem racord la gaze, și avem promisiune pentru anul viitor și în legătură cu Școala din Constantin Brâncoveanu, am reușit să amenajăm 3 terenuri sintetice în incinta instituțiilor de învățământ, avem o nouă grădiniță cu program prelungit, cu cantină proprie.

Ca și proiecte avem depuse la CNI, la AFM și luptăm la AFM să reușim un proiect integrat pentru reducerea consumului de energie electrică prin panouri fotovoltaice la Gospodăria de apă și canalizare.  Și dacă vom reuși acest lucru, vom reuși ca cea mai mare cheltuială pe energie electrică să o reducem și astfel să avem prețuri mai mici către populație la aceste servicii.
Avem în licitație la CNI și un obiectiv de lucrări de primă urgență, reabilitarea unor drumuri unde avem probleme cu inundațiile.

Tot în aceeași zonă, pe fonduri proprii, vom închide proiectul prin care am realizat un sistem de drenaj și de evacuare la timp a apei când sunt precipitații abundente. Avem un proiect și către Consiliul județean, mi s-a spus că avem bani în excedent. Da, într-adevăr primăria Dragalina are bani în excedent, de anul trecut, dar acei bani sunt repartizați pentru cofinanțări și avem bani în excedent pentru că muncim, ne colectăm taxele și impozitele în proporție de 90 la sută.

Vom depune proiecte și pe PNRR, cred că toți primarii avem. Reușim să aducem și investitori în comună. Deja se lucrează la o fabrică de tratare a deșeurilor medicale, va fi singura din zonă. Reușim să aducem și un investitor american care vrea să construiască o fabrică de cogenerare a energie electrică de biomasă.

Și ar fi cam singura în Europa pe tehnologie americană militară. Investitorul își dorește foarte mult, a fost la noi, a văzut terenul, ei își doresc 4 hectare în concesiune. La prima investiție, ar fi în jur de capacitate de lucru de 20 de tone de gunoi și biomasă pe zi și în jur de 50 de locuri de muncă. Terenul identificat este racordat la utilități are tot ce îi trebuie.

Despre pasajul de la Drajna, vreau să vă anunț că am fost cu constructorul în teren pentru a-i sprijini cu concesionarea unui teren pentru depozite de piatră sau alte materiale. Găsim soluții și îi sprijinim. Cel târziu la 15 noiembrie, ar trebui să înceapă.

Am văzut un articol în presă, se tot vorbește despre Gara Ciulnița că se reabilitează prin demolare. Da, exact așa se va întâmpla și vă explic. Inițial, s-a dorit reabilitarea acestei construcții. Experții, însă, după ce au ajuns la fața locului și au făcut studii, au verificat structura de rezistență a clădirii construită în anii 1923-1924, a fost construită în două etape, parter și apoi etaj.

Construcția este făcută și din bețe de floarea soarelui, fundația fără fier, s-a spus că este mai în siguranță demolarea și construcția unei clădiri identice. Și asta se va face, proiectul e la primărie, se va face o gară identică, ne păstrăm simbolul, Gara Ciulnița.