PNL a blocat, astăzi, tentativa PSD de a vota în Senat legea prin care parlamentarii stabilesc data alegerilor.
PNL a boicotat politic ședința și a provocat lipsa de cvorum, după ce PSD a încercat să impună votul fizic, în contradicție cu votul online, practicat până acum pe perioada stării de alertă. Este o tentativă jalnică a PSD de a încerca să creeze cadrul legal pentru ca parlamentarii în funcție să își prelungească mandatul cu încă 3 luni de zile, beneficiind de indemnizație și de diurnă, dar având atribuții reduse.
PNL nu cauționează încercarea disperată a PSD de a anula organizarea alegerilor parlamentare din 6 decembrie.
România nu-și permite să rămână cu acest Parlament în funcție, un Parlament expirat, care din 21 decembrie va avea atribuțiile restrânse.
Suntem într-o situație de criză în care avem nevoie de o perspectivă politică stabilă, nu este admisibil să aruncăm România într-o zonă de incertitudine.
Dacă mandatul Parlamentului este expirat, atunci îi sunt limitate inclusiv atribuțiile în ceea ce privește votarea unui proiect de revizuire a Constituției.
Dacă PSD nu vrea alegeri parlamentare pe 6 decembrie, invocând pandemia, cum poate PSD să pretindă că vrea organizarea unui Referendum pentru revizuirea Constituției?
Din aceste motive, liberalii au boicotat ședința de plen a Senatului, întrucât nu vrem să dăm posibilitatea PSD de a obține anularea alegerilor parlamentare din 6 decembrie.
În cazul în care va ajunge la vot inițiativa de revizuire a Constituției, atunci vom da un vot clar „pentru” această inițiativă din partea senatorilor PNL.
De altfel, este o inițiativă pe care Partidul Național Liberal a susținut-o, inclusiv prin semnarea împreună cu președintele Klaus Iohannis și celelalte partide a Acordului Național care presupune implementarea referendumului din 2019, precum și a criteriilor de integritate pentru ocuparea funcțiilor publice prin revizuirea Constituției.
PNL a solicitat astăzi, în ședința liderilor de grup ai Senatului, ca ședința de plen să aibă loc în sistem online, ca și până acum.
PSD a cerut ca ședința să aibă loc doar în format cu prezență fizică, miza fiind legată de a obține din nou control asupra conducerii Senatului prin alegerea a 2 membri în Biroul Permanent. Aceste 2 poziții pot fi validate doar prin vot secret, fapt care presupune prezență fizică. Și aceasta, în condițiile în care restul ședințelor Senatului din perioada stării de alertă s-au ținut online.
În momentul în care PSD reușește să valideze cei 2 membri ai Senatului această pârghie de blocaj este anulată, iar PSD recapătă controlul.
Înțelegerea prealabilă a PNL cu celelalte partide, inclusiv USR, a fost aceea de a boicota ședințele de la Senat astfel încât să blocăm demersul PSD de a anula alegerile din 6 decembrie. Această înțelegere era cunoscută și a fost și aplicată cu succes.
În virtutea acestei înțelegeri, cea mai mare parte a senatorilor PNL se află în teritoriu, putând lua parte la plenul Senatului doar în regim online. Activitatea în teritoriu este reglementată de Regulamentul Senatului și reprezintă o modalitate de exercitare a mandatului.
Trebuie menționat că votul asupra revizuirii Constituției NU trebuie să fie un vot secret, care să presupună prezența fizică a parlamentarilor. PNL va cere ca votul să se desfășoare online.
PSD a reușit să obțină, prin naivitatea unor alte partide, convocarea plenului Senatului, care să-și desfășoare ședința doar cu prezența fizică a senatorilor. A fost blocată posibilitatea de a participa online la ședință.
PSD folosește inițiativa de revizuire a Constituției doar ca paravan pentru anularea alegerilor, respectiv respingerea solicitării de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis.
PSD blufează cu votul în favoarea inițiativei de revizuire a Constituției, pentru că știe foarte bine că, în condițiile în care este acceptată doar prezența fizică a senatorilor, NU va putea fi întrunit cvorumul de 2/3 necesar pentru a fi adoptată revizuirea Constituției.
Miza PSD este să obțină anularea alegerilor parlamentare din 6 decembrie și, totodată, să recâștige controlul asupra Senatului astfel încât să saboteze guvernarea PNL prin intermediul deciziilor din Parlament.