PSD

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu, s-a deplasat marți, 14 noiembrie 2023, în județul Călărași/Prima oprire a fost la stația de repompare SRP1 Vlad Țepeș, prevăzută pentru reabilitare în cadrul Amenajării Gălățui Călărași, lucrare pentru care urmează a fi efectuată recepția până la sfârșitul acestui an !

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu, s-a deplasat marți, 14 noiembrie 2023, în județul Călărași. 

Prima oprire a fost la stația de repompare SRP1 Vlad Țepeș, prevăzută pentru reabilitare în cadrul Amenajării Gălățui Călărași, lucrare pentru care urmează a fi efectuată recepția până la sfârșitul acestui an.

Ministrul a apreciat evoluția pozitivă a desfășurării lucrărilor și a afirmat că, în vederea asigurării unor producții cât mai bune, este necesară accelerarea investițiilor în infrastructura de irigații, astfel încât să crească suprafața amenajată pentru irigații, venind astfel în sprijinul fermierilor.

Ministrul le-a transmis celor prezenți că sistemul de irigații realizat de MADR funcționeză și că în perioada următoare MADR va lansa programul în valoare de 400 de milioane de euro pentru infrastructura secundară de irigații, cu un grad de intensitate de 100%, prin care fiecare organizație de udători care are în proprietate stații de irigații va putea accesa proiecte în valoare de 1,5 milioane de euro. Ministrul Barbu a făcut apel la fermieri să acceseze aceste fonduri.

În continuare, ministrul a vizitat ferma zootehnică Ilia Agro Floroaica, care are un efectiv de aproximativ 1000 de bovine, din care 350 de vaci de lapte. Proprietarii au pus bazele fermei în anul 1998, iar în timp, prin investiții consistente în genetică și echipamente moderne, atât din fonduri proprii, cât și din fonduri europene au reușit să renoveze, să restructureze și să dezvolte ferma, astfel încât aceasta să aibă randament și să devină competitivă. În momentul de față, ferma se bucură de un grajd cu boxe reglabile în funcție de talia vacilor și o instalație circulară de muls.

Însoțit de proprietari, ministrul a ascultat parcursul companiei, precum și proiectele de viitor ale acestora. Oficialul MADR a felicitat proprietarii pentru performanța realizată și i-a asigurat pe fermieri de susținerea sa și a MADR pentru dezvoltarea zootehniei în țară.

 

Al doilea obiectiv vizitat a fost ferma avicolă Agro Cristi SRL, beneficiară a Programului de susținere pentru activitatea de reproducție în sectorul creșterii păsărilor. Ministrul a verificat la fața locului stadiul de implementare a proiectului de investiții.

 

 

Compania a beneficiat de un ajutor de stat în valoare de 736.589 euro,💸 respectiv, 3.629.763,27 lei pentru mărirea capacității fermei de găini ouătoare adulte de 28.800 locuri de cazare, cu o intensitate eligibilă de 80%.

 

Ministrul a constat că lucrările se desfășoară într-un ritm susținut, fapt ce poate contribui la finalizarea în termen a investiției, estimată pentru sfârșitul anului viitor. În cadrul discuțiilor cu membri din conducerea companiei, Florin Barbu a subliniat că este esențială stimularea reproducției pentru îmbunătățirea nivelului de performanță și sustenabilitate a fermelor de reproducție și a stabilizării producției de carne, precum și pentru creșterea veniturilor crescătorilor. Ministrul Florin Barbu și-a manifestat deschiderea și sprijinul pentru buna derulare a programului și finalizarea implementării acestuia în timp util.

În continuare, ministrul a purtat discuții cu fermierii din județ la sediul Consiliului Județean, în prezența Președintelui Consiliului Județean, Vasile Iliuță.

 

Florin Barbu a prezentat programele și noile măsuri de sprijin ale Ministerului, a ascultat problemele fermierilor și a oferit răspunsuri punctuale pentru fiecare în parte, precizând că dialogul cu fermierii este extrem de necesar Ministerului Agriculturii pentru elaborarea și implementarea de măsuri adecvate pentru agricultura românescă.