Ministerul Justiției, prin Secretarul de Stat George Cătălin Șerban, a participat vineri, 4 martie 2022, la reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne (Consiliul JAI), de la Bruxelles. Aceasta a fost prima reuniune formală a Consiliului JAI sub mandatul Președinției Franceze a Consiliului UE.
Ordinea de zi a inclus teme de actualitate în domeniul justiției europene: obținerea și conservarea probelor electronice în materie penală (e-evidence), combaterea discursului de incitare la ură și a infracțiunilor motivate de ură, drepturile fundamentale, combaterea rasismului și antisemitismului, accesul la avocat și rolul avocatului în promovarea statului de drept, răspunsul UE în aria de justiție la situația din Ucraina.
Cu privire la e-evidence, Președinția Franceză a prezentat un raport intermediar al negocierilor legislative cu Parlamentul European, remarcându-se oportunitățile de avansare în aceste negocieri pentru un rezultat normativ echilibrat între eficiența instrumentelor de cooperare penală și protecția drepturilor fundamentale.
Reuniunea a prilejuit o dezbatere de orientare pe tema importantă a extinderii listei de infracțiuni prevăzute la art. 83 (1) TFUE, prin includerea infracțiunilor motivate de ură și a discursului de incitare la ură. Secretarul de Stat George Cătălin Șerban a reiterat poziția constantă a României de susținere a acestei inițiative, care ar trebui să reflecte voința politică a tuturor statelor membre de a acționa ferm împotriva răspândirii hate speech-ului în cadrul UE.
În aria drepturilor fundamentale, Consiliul a organizat un schimb de opinii cu directorul Agenției UE pentru Drepturi Fundamentale, Michael O’Flaherty, în considerarea expertizei în materie a acestei Agenții pe tema combaterii rasismului și antisemitismului. Consiliul a adoptat un set de Concluzii privind lupta împotriva rasismului și antisemitismului.
Schimbul de opinii privind accesul la avocat și rolul avocatului în promovarea statului de drept a reprezentat o primă tentativă a Președinției Franceze de a deschide calea unei reflecții pe termen lung pe tema unui statut european al acestei profesii. Secretarul de Stat George Cătălin Șerban a subliniat rolul major al avocatului în protejarea drepturilor fundamentale și a statului de drept și necesitatea gestionării adecvate a provocărilor legate de atacurile îndreptate împotriva profesiei de avocat.
A evidențiat oportunitatea oferită de rapoartele anuale ale Comisiei Europene privind statul de drept de a identifica acele contexte riscante cu care se confruntă avocații, de a observa recurența acestor situații problematice și, după caz, de a formula recomandări pentru soluționarea acestora. Miniștrii au avut, în prezența Eurojust, și un schimb de opinii pe posibilitățile de răspuns ale UE în aria de justiție față de situația din Ucraina.
Următoarea reuniune a Consiliului JAI sub mandatul Președinției Franceze a Consiliului UE este programată pentru 9-10 iunie 2022.