Comunicat de presă privind participarea Ministerului Justiției la reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne, de la Luxemburg
Ministerul Justiției, prin secretarul de stat George Cătălin Șerban a participat, joi, 9 iunie 2022, la reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne, sesiunea Justiție, desfășurată la Luxemburg.
Fiind ultima reuniune a Consiliului JAI organizată în mandatul Președinției Franceze a Consiliului UE, agenda a fost foarte densă, reunind rezultatele activităților legislative și nelegislative din primul semestru al anului 2022.
Principalele teme de discuție au privit răspunsul sistemului judiciar la situația din Ucraina, respectiv protecția mediului prin intermediul dreptului penal.
Dezbaterea referitoare la răspunsul sistemului judiciar la situația din Ucraina a abordat două componente: răspunsul unitar la nivelul UE și al statelor membre cu privire la Memorandumul de Cooperare privind protecția minorilor refugiați propus de Ucraina și Proiectul de Decizie a Consiliului de adăugare a încălcării sancțiunilor internaționale adoptate la nivelul Uniunii Europene la lista infracțiunilor prevăzute de art. 83(1) TFUE (infracțiunile grave, cu element transfrontalier, denumite și euroinfracțiuni).
În cadrul dezbaterii, conform mandatului primit din partea ministrului Justiției, aprobat prin Memorandum de către Guvern, secretarul de stat George Cătălin Șerban a subliniat contribuția demersurilor României la eforturile comunității internaționale în reacție la situația din Ucraina, prin utilizarea principalilor piloni ai arhitecturii judiciare internaționale, precum Curtea Penală Internațională (CPI) și Curtea Internațională de Justiție. A susținut, de asemenea, un răspuns politic comun la nivelul UE pe tema protecției minorilor refugiați din Ucraina, precum și extinderea domeniului de aplicare al art. 83(1) TFUE, prin includerea nerespectării sancţiunilor impuse la nivelul UE.
Miniștrii au agreat, de principiu, poziția Consiliului cu privire la o serie de dispoziții ale Proiectului de Directivă privind protecția mediului prin intermediul dreptului penal și de înlocuire a Directivei 99 din 2008 (dispozițiile referitoare la definițiile utilizate, infracțiuni, instigare, complicitate și tentativă). În același context, a avut loc și o dezbatere de orientare pe tema gradului de armonizare a regimului de sancțiuni aferente infracțiunilor de mediu.
Componenta cooperării judiciare în materie penală a fost prezentă pe agendă sub forma adoptării poziției Consiliului UE cu privire la Regulamentul privind schimbul de informații digitale în cazurile de terorism transfrontaliere și Regulamentul privind platforma de colaborare pentru echipele comune de anchetă. Obiectivul celor două proiecte legislative este de a eficientiza sistemul electronic de comunicare între Eurojust și autoritățile din statele membre ale Uniunii Europene, instituind în același timp și o platformă dedicată cooperării echipelor comune de anchetă (joint investigation team – JIT) ce va facilita schimbul de informații și probe în cazurile transfrontaliere. În baza acestei poziții a Consiliului UE, vor fi demarate trialogurile cu Parlamentul European, în cadrul procedurii legislative ordinare.
Consiliul a aprobat și Concluziille referitoare la Strategia Uniunii Europene privind drepturile copilului, care pun un accent deosebit pe situația categoriei cele mai vulnerabile dintre persoanele afectate de războiul din Ucraina: copiii.
Miniștrii justiției au analizat, totodată, stadiul negocierilor de aderare a Uniunii Europene la Convenția Europeană a Drepturilor Omului, alocând un spațiu important, în cadrul dejunului de lucru, și schimbului de opinii pe tema protecției datelor în contextul transferurilor internaționale.
În marja reuniunii, la invitația adresată miniștrilor Justiției de Procurorul șef european, a fost marcată, la sediul Parchetului European (EPPO), aniversarea unui an de la operaționalizarea acestei instituții importante pentru protecția intereselor financiare ale UE.
La finalul reuniunii, Cehia, stat membru care va prelua Președinția Consiliului UE de la 1 iulie 2022, a prezentat prioritățile din aria justiției de pe durata mandatului său. Următoarea reuniune a miniștrilor justiției din statele membre UE va avea loc în format informal, la Praga, în 11-12 iulie 2022