SA NU FACI CE FACE POPA, SA FACI CE ZICE POPA?!
#rezistpandemie #bravosklaus #bravossica #bravosvela #bravosdaniel
Fantastic ce reuseste Preafericitul Dany sa faca azi. I-re-al! Militia va imparti paste si lumina iar hoarde de cetateni vor avea voie sa iasa pe strada ca sa-si aprinda lumanarile. In-cre-di-bil. Sper sa avem refuzuri in masa din partea politistilor, care, totusi, sint in slujba statului roman, nu a popilor BOR (care sint un ONG, nu altceva, UN ONG privat, chiar daca de utilitate publica). Vreau sa am si eu militienii mei, ca si eu sint presedinte de ONG, na! Nu se poate asa ceva!
Ce-ai făcut, VELA? Te-ai luat după PONTA, TĂRICEANU, CIOLACU? VELA nu e normal: a dat LIBER, sâmbătă noaptea, la mers la BISERICĂ cu mănuși, măști, la cea mai apropiată biserică, la 2 m unii de alții la coadă, cu declarația legata de gât, probabil. Cei care vor Paști pot aștepta în fata blocului lumina, vineri și sâmbătă! Va fi o îmbulzeală! E absolut IREAL ce a făcut VELA! INCONȘTIENT, CRIMINAL!
Peste vreo săptămână ne așteaptă nota de plată, vai de doctori, de asistenți, vai de noi, ceilalți! Câte noi îmbolnăviri, câte decese gratuite! Later edit Că au voie doar voluntarii, nu toată lumea! Pe ce criterii devii voluntar? De câți voluntari ar fi nevoie? Probabil de zeci de mii, în total. Tot balamuc epidemiologic va fi, răspândire intracomunitară! Câți a îmbolnăvit preotul infectat din Tg Frumos care a împrăștiat COVIDul din ușa-n ușă?
Tot ce trebuie sa stim despre noul coronavirus: preventie, simptome, tratament
Atentie! Acest articol nu inlocuieste sfatul direct al unui medic specialist. Daca prezentati simptome de gripa sau raceala, nu le lasati sa se inrautateasca, consultati medicul de familie sau prezentati-va de urgenta la cel mai apropiat spital.
Update 16.03.2020. Ultimele comunicari si statistici legate de coronavirus (COVID-19) pot fi gasite la aceasta sursa oficiala: https://www.who.int/en/, mai exact aici: https://experience.arcgis.com/experience/685d0ace521648f8a5beeeee1b9125cd. Accesand acest link creat de Organizatia Mondiala a Sanatatii puteti vedea in timp real care este bilantul cazurilor globale.
O sursa mai putin oficiala, dar care incearca sa obtina datele din cele mai bine surse este: https://www.worldometers.info/coronavirus/. Aceasta ofera statistici in timp real a cazurilor oferite din surse reputabile (sursele pot fi identificate la finalul paginii).
De asemenea, va rugam consultati si urmatoarele surse oficiale de comunicare si recomandari cu privire la ultimele stiri despre situatia COVID-19:
- Ministerul Afacerilor Interne: https://www.mai.gov.ro/informare-covid-19-grupul-de-comunicare-strategica-14-martie-ora-11-00;
- Ministerul Sanatatii: http://www.ms.ro/recomandari-privind-conduita-sociala-responsabila-in-prevenirea-raspandirii-coronavirus-covid-19/;
- Mediafax: https://www.mediafax.ro/.
Cat de periculos este noul coronavirus si cum facem fata acestei epidemii, iata doua intrebari care preocupa omenirea in aceasta perioada.
Ne aflam, de la sfarsitul anului trecut, intr-un punct de cotitura, asa cum s-a mai intamplat in decursul istoriei, fie ca a fost vorba despre epidemii (ciuma neagra, gripa spaniola, epidemia de Ebola sau de SARS), razboaie, sau cataclisme naturale (cutremure, eruptii vulcanice, uragane).
De aceasta data, ingrijorarea este legata de aparitia unui nou coronavirus despre care, la data descoperirii sale, nu se cunosteau prea multe. Atunci cand a fost identificat pentru prima data, s-au testat ipoteze de virus gripal (inclusiv forma spaniola din 1918), coronavirus SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), MERS (Middle East Respiratory Syndrome) sau chiar gripa aviara. Pana la urma a devenit evident ca era vorba despre un nou tip de coronavirus.
Acest nou coronavirus poarta numele SARS-CoV-2, sau 2019-nCoV, dar numele vehiculat mai mult in media este COVID-19. La cateva saptamani de la aparitia primului caz, a fost identificata structura noii tulpini, care a primit numele Wuhan, dupa orasul in care a fost identificat prima data.
Epidemia a devenit, foarte repede, un subiect de interes pentru intreaga lume. Primul caz de infestare cu noul coronavirus a fost in China. Un pacient s-a prezentat la spital cu stari de rau: febra, frisoane si dureri musculare. A fost diagnosticat cu raceala, dar ulterior simptomele s-au agravat, iar analizele au confirmat ca raceala era de fapt altceva: o noua forma de coronavirus, care nu mai fusese identificata la oameni, pana in acel moment.
Infectarea cu coronavirusul a devenit un subiect de ingrijorare pentru ca nu exista inca un vaccin disponibil (acesta ar putea aparea abia in urmatoarele luni). Mai mult decat atat, daca boala nu este tratata, poate fi mortala. Persoanele cele mai vulnerabile sunt cele in varsta, care prezinta afectiuni prealabile grave. Vestea buna este aceea ca riscul infectarii cu acest virus ar putea scadea, daca sunt respectate cateva masuri simple de igiena si comportament.
Cu toate acestea, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, noul coronavirus are rata de mortalitate mai mare (3,4%) decat a gripei sezoniere (sub 1%).
Ce este COVID-2019?
Noul coronavirus face parte din familia virusurilor care stau la baza sindromului respirator acut sever (SARS, agentul cauzal al epidemiei din 2003) si a anumitor tipuri de raceala, dar nu trebuie confundat cu acestea. Este vorba despre virusuri care provoaca diferite boli, de la o simpla raceala pana la afectiuni mult mai grave, precum bolile respiratorii acute. Virusurile de acest tip afecteaza in general animale, in unele cazuri fiind transmise si omului.
Conform datelor care exista de la inceputul epidemiei, virusul se presupune ca ar fi aparut intr-o piata de peste din Wuhan, provincia Hubei, China, locul fiind cunoscut si pentru ca acolo se vand produse in mod ilegal. Pe de alta parte, nu toate persoanele infectate au fost expuse contactului direct cu animalele in perioada anterioara imbolnavirii. Din Wuhan, virusul s-a raspandit la nivel national. In ultima perioada asistam la o raspandire globala a virusului.
Comunitatea medicala nu are suficient de multe date despre epidemiologia noului coronavirus. Prin urmare, pana la acest moment, nu se pot spune foarte multe lucruri despre caracteristicile clinice complete ale bolii, despre modul cum se transmite de la animal la om si nici despre sursa originala a focarului.
Cat de periculos este COVID-2019?
Singura modalitate prin care se puteau afla date despre acest nou coronavirus (perioada de incubatie, mortalitate) era cercetarea cazurilor de infecție. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, COVID-2019 are urmatoarele caracteristici:
- perioada de incubatie este de 5-6 zile in medie, dar variaza intre 0 si 14 zile. Unele surse mentioneaza chiar 27 de zile;
- in cazul transmiterii de la om la om exista un interval de 4,4-7,5 zile intre debutul simptomatologiei la prima persoana si debutul la persoana infectata;
- rata de mortalitate in China este de 2,3%;
- rata reala de mortalitate la nivel global, daca luam in calcul si faptul ca exista si cazuri usoare care nu se prezinta la medic, este estimata intre 0,3-1%;
- in medie, un pacient poate infecta intre 1,4-2,5 persoane.
Ingrijorarea exista acum pentru ca numarul de decese cauzate de COVID-2019 este mai mare fata de rata mortalitatii virusurilor care au provocat epidemiile de MERS si SARS. De altfel, COVID-2019 pare a avea caracteristici similare cu virusul SARS din 2003. Noul coronavirus poate provoca simptome usoare, asemanatoare unei raceli sau chiar gripei, dar si boli severe precum pneumonia.
Conform Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, pneumonia produsa de noul coronavirus este o boala respiratorie acuta, al carei spectru clinic nu este cunoscut pe deplin. Se cunosc in schimb simptomele acestui tip de pneumonie:
- febra (cel putin 38 grade Celsius);
- tuse;
- dificultati respiratorii (in cazurile mai severe).
De altfel, pneumonia a fost cea care a fost initial depistata in orasul Wuhan si care s-a raspandit ulterior in alte trei provincii din China: Guangdong Sheng, Beijing Shi si Shanghai Shi.
Nu pneumonia este cea care pune probleme medicilor si cercetatorilor, ci modul de transmitere a virusului de la om la om. De asemenea, nici sursa infectiei nu este cunoscuta, ea ar putea fi inca activa. Nu exista suficiente informatii epidemiologice pentru a determina amploarea acestei epidemii.
Potrivit expertilor Centrului European de Prevenire si Control al Bolilor, exista o probabilitate moderata de infectie cu noul coronavirus in cazul europenilor care viziteaza China.
Cum se transmite noul coronavirus?
Initial, COVID-19 a fost o infectie care s-a transmis de la animal la om. Ulterior, infectia s-a raspandit de la om la om. Transmiterea interumana este cea mai importanta in ceea ce priveste diseminarea virusului. Este necesar sa se cunoasca metodele de transmitere pentru a se stopa infectia cu COVID-2019.
În cazul noului coronavirus, transmiterea este preponderent aeriana. Pacientii pot infecta alti oameni prin picaturile de lichid eliminate prin tuse, stranut, vorbit care pot intra in contact cu mainile, mucoasa nazala sau orala a persoanelor sanatoase.
Asadar, virusul se transmite prin contact direct, prin secretii respiratorii eliminate prin tuse sau stranut, sau prin atingerea suprafetelor contaminate. Ceea ce nu se cunoaste inca despre el este cat timp supravietuieste pe suprafete.
Ce categorie de varsta este cea mai afectata?
Infectia cu noul coronavirus COVID-2019 este majoritar raspandita in categoria de varsta 30-70 ani. Gradul de contagiozitate este maxim pentru ca aceste persoane sunt cele mai active, intrand in contact frecvent cu un numar mare de oameni.
Noul coronavirus afecteaza copiii?
Pentru ca este vorba despre un virus nou, nu se cunosc foarte multe date despre cum afecteaza copiii sau femeile insarcinate. Ceea ce se stie sigur este faptul ca virusul poate fi contactat de oricine, indiferent de varsta sau sex. La nivel global, rata deceselor in cazul copiilor este foarte mica (1%), dar acesta nu este un motiv de a nu tine seama de masurile de preventie.
Pot transmite femeile insarcinate noul coronavirus fatului?
Nu exista suficiente date pentru a stabili daca virusul se poate transmite de la mama la fat in timpul sarcinii, sau care este impactul noului coronavirus asupra bebelusului. Deși femeile însărcinate incluse în studiu au prezentat simptomatologie caracteristică pneumoniei, inclusiv febră, mialgie și tuse, nu a fost demonstrată transmiterea intrauterină a infecției la făt. De asemenea, au fost monitorizate nouă femei care au nascut prin operatie cezariana, dar nou-nascutii nu au prezentat probleme de sanatate, iar virusul nu a fost identificat in lichidul amniotic, caile aeriene sau in laptele matern.
Cu toate acestea, femeile insarcinate sunt sfatuite sa ia masurile de precautie obisnuite in ceea ce priveste preventia. De asemenea, daca prezinta simptome de raceala in sarcina, precum febra, tuse sau dificultati de respiratie, se recomanda consultarea imediata a unui medic.
Noul coronavirus se poate transmite prin laptele matern?
In ceea ce priveste alaptarea, aici sunt doua aspecte diferite de care trebuie tinut seama. Pe de o parte, sunt cunoscute beneficiile alaptarii si rolul insignifiant pe care il joaca laptele matern in transmiterea unor virusuri respiratorii. Din acest punct de vedere, mama poate continua sa alapteze, nu laptele este mijlocul prin care copilul poate fi infectat.
Pe de alta parte insa, trebuie luate masuri suplimentare de precautie, dat fiind faptul ca exista riscul transmiterii virusului de la mama la copil prin secretii respiratorii si contact direct/indirect, prin intermediul unor suprafete contaminate. De aceea, ar fi bine sa purtati o masca in timpul alaptarii si, de asemenea, nu uitati sa va spalati pe maini inainte si dupa alaptare, precum si sa dezinfectati suprafetele contaminate.
In ceea ce priveste cazul mamelor care sunt deja infectate cu noul coronavirus, acestea ar trebui sa pompeze laptele matern si sa-l administreze copilului prin intermediul unei lingurite si cani curate, urmand toate masurile de prevenire a infectiei.
Noul coronavirus afecteaza persoanele in varsta?
Noul coronavirus s-a dovedit fatal in cazuri rare. Cu toate acestea s-au inregistrat decese in randul persoanelor varstnice, care aveau afectiuni medicale prealabile. Persoanele care au afectiuni cronice severe par a fi cel mai vulnerabile la complicatii. Afectiunile preexistente includ:
- hipertensiunea arteriala;
- alte afectiuni cardiovasculare;
- diabetul zaharat;
- afectiunile hepatice;
- diversele boli respiratorii.
Animalele de companie pot transmite noul coronavirus?
Pana in acest moment, nu exista dovezi ca animalele de companie pot fi infectate cu noul coronavirus. Chiar si asa, preventia impotriva noului coronavirus inseamna spalarea pe maini cu apa si sapun dupa ce intram in contact cu animalele de companie.
Purtarea mastii medicale este obligatorie?
Daca prezinti deja simptome respiratorii, precum tuse sau stranut, este recomandat sa porti o masca medicala, pentru a-i proteja pe ceilalti. Masca trebuie insa folosita si purtata corespunzator, altfel eficacitatea ei nu este asigurata si creste riscul de transmitere a virusului.
De asemenea, trebuie sa stii ca simpla purtare a unei masti nu este suficienta pentru a opri infectia. Trebuie aplicate toate celelalte masuri de igiena personala: spalarea frecventa pe maini cu apa si sapun, evitarea atingerii zonei fetei, acoperirea gurii in caz de stranut sau tuse, evitarea contactului direct cu persoanele care prezinta simptome de raceala sau gripa (tuse, stranut, febra).
In cazul in care nu prezinti aceste simptome, purtarea unei masti nu este necesara. De asemenea, nu este necesar sa folosesti masti de protectie una peste alta.
Cum procedez daca un membru al familiei prezinta simptome de infectare cu coronavirus?
Ar trebui sa consulti un medic de indata ce apar simptome precum febra, tuse sau dificultati de respiratie. De asemenea, trebuie sa-ti informezi medicul daca ai calatorit recent intr-o regiune in care au fost raportate cazuri de infectare cu noul coronavirus, sau daca ai intrat in contact cu orice persoana care a calatorit intr-o asemenea zona si care prezinta simptome specifice.
Ce fac cu produsele „made in China”?
Produsele realizate in China sau pachetele trimise din China nu sunt periculoase. Organizația Mondiala a Sanatatii a informat ca persoanele care primesc pachete din China nu se supun nici unui risc de a se contamina cu noul coronavirus, pentru ca acesta nu traieste mult timp pe suprafete. Din datele care exista pana la acest moment, nu exista nici o dovada ca produsele/obiectele produse in China pot transmite noul coronavirus.
Cand trebuie sa suni la 112?
Perioada de incubatie a noului coronavirus este intre 1 si 14 zile. Daca tocmai te-ai intors dintr-o calatorie in China sau dintr-o zona europeana afectata de mai putin de 14 zile, sau ai intrat in contact cu persoane recent intoarse din China sau din zonele europene aflate in carantina de mai putin de 14 zile si daca ai febra, tusesti, ai dificultati respiratorii, dureri musculare si stari de oboseala, suna imediat la 112. Poarta masca de protectie daca intri in contact cu alte persoane, foloseste servetele de unica folosinta si spala-te bine si corect pe maini.
Foarte pe scurt, simptomele uzuale in cazul infectarii cu coronavirusul sunt: febra, tusea si dispneea. In cazurile mai grave, infectia poate duce la pneumonie sau dificultati de respiratie. In unele cazuri, boala poate fi fatala.
Asadar, coronavirusul debuteaza ca o simpla raceala care afecteaza mai ales caile respiratorii. Cel mai adesea, aceste simptome apar intre 2-14 zile de la expunere.
Simptomele sunt cele cunoscute: febra, tuse, dificultate in a respira, nas care curge, dureri de cap sau de gat. Este vorba despre o stare generala de rau. In cazul varstnicilor, a bebelusilor si a persoanelor cu un sistem imunitar scazut, coronavirusul poate duce la pneumonie sau bronsita.
Epidemia de coronavirus a inceput in decembrie 2019 in centrul unui oras din China, atunci cand a aparut un grup de persoane care sufereau de o pneumonie cu cauze necunoscute. Ulterior, oamenii de stiinta chinezi au izolat un nou coronavirus, pentru ca vaccinurile si tratamentele existente nu pareau eficiente in cazul persoanelor infectate. Rata de transmitere a escaladat la mijlocul lunii ianuarie 2020.
Epidemia cu noul coronavirus are insa la baza raspandirea picaturilor de aerosoli expulzate atunci cand un individ care este infectat tuseste sau stranuta. El poate infecta persoanele din imediata vecinatate, sau poate contamina suprafete (manerele usilor, balustradele). Picaturile de coronavirus pot ramane suspendate in aer o perioada scurta, dar pe suprafete metalice, de sticla sau plastic pot fi active pana la noua zile. De aceea se recomanda dezinfectarea suprafetelor.
În prezent, nu există niciun vaccin disponibil pentru noul coronavirus si va mai trece timp pana cand acesta va exista. O mare parte dintre simptome pot fi tratate, cu conditia ca pacientul sa se prezinte la timp la medicul specialist.
Este important sa stii ca nu trebuie sa iei medicamente antivirale si nici antibiotice decat daca iti prescrie medicul, in urma unui consult.
Momentan nu exista cercetari stiintifice care sa evidentieze ca medicamentele antivirale pot preveni infectarea cu noul coronavirus. In ceea ce priveste antibioticele, este cunoscut faptul ca acestea au efect doar asupra bacteriilor nu si asupra virusurilor. Noul coronavirus este demonstrat un virus, asadar nu se utilizeaza antibiotice ca metoda de prevenire sau chiar ca tratament. Singurul caz in care se recomanda antibioticul este acela in care se constata o infectie bacteriana. Numai medicul este cel care stabileste acest lucru.
Pana in anii 2000, doar patru virusuri din familia coronavirusului erau cunoscute ca fiind transmisibile la oameni. Toate patru provocau afectiuni cu simptome usoare.
Lucrurile s-au schimbat fundamental la inceputul anilor 2000, odata cu aparitia unui al cincilea membru al familiei de coronavirusi: Sindromul Respirator Acut Sever (SARS). Acest virus a dus la moartea a 774 de persoane pe plan global în perioada 2002-2003. In 2012 a venit randul unui alt virus, cel al Sindromului Respirator din Orientul Mijlociu (MERS), care a făcut peste 850 de morţi din 2012. Iata ca acum suntem in toiul unei epidemii cu un nou coronavirus si inca nu stim cu ce ne confruntam si cate victime vor fi in final.
Ceea ce trebuie sa intelegem este faptul ca omenirea se va confrunta in viitor cu aparitia unor noi virusi, potential periculosi. Aparitia acestora va fi accelerata de fenomene precum schimbarile climatice, pierderea biodiversitatii, defrisarile sau topirea permafrostului.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, cea mai eficienta metoda pentru reducerea riscului general de transmitere a infectiilor respiratorii acute si preventia in cazul noului coronavirus consta in respectarea unor masuri minime de igiena:
Spala-te pe maini frecvent cu apa si sapun, cel putin cate 20 de secunde, insistand mai ales in zona dintre degete. Daca sapunul nu-ti este la indemana, poti folosi un dezinfectant de maini, pe baza de alcool de cel putin 60%. Este obligatoriu sa te dezinfectezi cu alcool dupa contactul direct cu persoanele bolnave, cu mediul lor, sau chiar si dupa ce dai mana cu cineva. Spalarea mainilor elimina virusul, așadar nu uita sa te speli/dezinfectezi pe maini in urmatoarele cazuri:
- dupa ce ati tusit sau stranutat;
- cand ingrijesti o persoana bolnava;
- inainte, in timpul si dupa prepararea alimentelor;
- inainte de masa;
- inainte si dupa folosirea toaletei;
- dupa ce ati atins sau jucat cu un animal;
- dupa ce ati dus gunoiul.
Respecta eticheta tusei, adica pastreaza distanta, acopera-ti gura si nasul atunci cand tusesti sau stranuti. Poti folosi pentru asta fie o batista de unica folosinta fie pliul cotului.
- Nu-ti atinge fata cu mana. Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, dar poate intra in corp prin ochi, nas si gura. De aceea se recomanda evitarea atingerii daca nu v-ati spalat foarte bine pe maini. De altfel mainile sunt cele care intra cel mai repede in contact cu suprafetele contaminate de virus, dupa care acesta se raspandeste in tot corpul.
- Curata/dezinfecteaza suprafetele cu substante chimice care pot ucide noul coronavirus. Acestea trebuie sa contina clor, inalbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic si cloroform. Daca nu stii ce produse sa achizitionezi, intreaba un medic sau un farmacist.
- Evita contactul direct cu orice persoana care prezinta simtome de raceala sau gripa. Mentine distanta de cel putin un metru intre tine si alte persoane, mai ales atunci cand acestea tusesc, stranuta sau au febra. Picaturile de saliva pot transmite virusul de la o distanta foarte mica.
- Solicita asistenta medicala timpurie daca ai febra, tusesti sau respiri greu. De asemenea, nu uita sa comunici doctorului tau istoricul de calatorie anterior.
- In cazul agravarii simptomelor, cheama doctorul sau salvarea acasa.
- Gateste carnea si ouale respectand toate practicile de siguranta alimentara. De asemenea, evita consumul de produse crude. Legumele si fructele trebuie manipulate cu grija pentru a evita contaminarea incrucisata cu alimentele de origine animala negatite.
- Daca vizitezi pietele din zonele in care exista cazuri confirmate de coronavirus, evita contactul direct cu animalele.
- Daca esti suspect de infestarea cu noul coronavirus sau daca ajuti persoane care au fost deja infectate, foloseste o masca medicala.
Cum te protejezi de coronavirus daca urmeaza sa calatoresti in China?
Reprezentantii Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din Romania au emis o serie de recomandari romanilor care intentioneaza sa calatoreasca intr-una din cele 4 provincii din China in care sunt confirmate cazuri de infectii cu noul coronavirus:
- Evita sa vizitezi „pietele umede” sau locurile unde sunt manipulate animale vii sau moarte;
- Evita contactul cu persoane bolnave, in special persoane care prezinta simptome respiratorii;
- Respecta o buna igiena a mainilor si a alimentelor;
- Daca te-ai intors recent din China si ai urmatoarele simptome: febra, tuse si dificultate la respiratie, foloseste masca de protectie si suna la 112, pentru a putea fi preluat cat mai repede de un spital de boli infectioase. Mentioneaza medicului infectionist istoricul de calatorie.
De asemenea, ca urmare a activitatii gripale epidemice intense din China, se recomanda persoanelor care doresc sa calatoreasca in China sa se vaccineze impotriva gripei cu minimum 2 saptamani inainte de plecare, pentru a preveni o boala respiratorie severa.
Organizatia Mondiala a Sanatatii a anuntat ca riscul raspandirii coronavirusului la nivel global este „foarte ridicat”, acesta fiind cel mai mare nivel pe care organizatia il poate declara. Unul dintre motivele care stau la baza acestei alerte este cresterea numarului de cazuri si tari afectate.
Chiar si asa, organizația internationala considera ca epidemia cu noul coronavirus nu a ajuns la nivelul unei pandemii, atata vreme cat tarile afectate lupta impotriva noului virus. Daca ar fi declarata pandemia, ar insemna acceptarea faptului ca fiecare om de pe planeta va fi expus virusului respectiv. Nu se poate vorbi, inca, la nivel global, de o raspandire necontrolata a virusului si nici de decese pe scara larga in randul populatiei. Omenirea se afla inca la stadiul de epidemii izolate, subliniaza Organizatia Mondiala a Sanatatii, iar cuvantul de ordine in aceste zile pare a fi preventia