PNL primește cinci campioni ai traseismului. Ce le pregătea Ludovic Orban traseiștilor când era în opoziție
PNL a primit, luni, cinci traseiști politici, unii dintre ei, ca Mircea Banias, fiind pentru a doua oară reprimiți în PNL iar alții au schimbat deja trei sau patru partide. Pe când era în opoziție, liderul PNL dorea să interzică prin lege traseismul politic iar parlamentarii să-și piardă mandatul dacă pleacă din partidul de pe listele căruia au fot aleși. ”Traseismul politic trebuie oprit, este o gravă deteriorare a democrației”, declara Orban în august 2017, când anunța intenția de a depune un proiect de lege pentru a opri traseismul. De menționat că toți cei cinci traseiști politici primiți luni în PNL sunt parlamentari. Liberalii nu dispun de majoritate parlamentară.
- Toți cei cinci deputați proaspăt înscriși în PNL au fost membri și ai altor partide: Daniel Constantin – Partidul Conservator, ALDE, Pro România / Sorin Cîmpeanu – ALDE, Pro România / Mircea Banias – PNL, PDL, din nou PNL, PC, ALDE, Pro România / Damian Florea – FSN, PSD, PUR, PC, ALDE, din nou PSD, Pro România / Liviu Ioan Balint – PMP, PSD, Pro România.
Ce declara Ludovic Orban pe data de 28 august 2017
- „Vom depune un proiect de lege pentru a combate traseismul politic, o chestiune care este solicitată de 90% din societatea românească şi cred că este momentul să punem piciorul în prag şi să arătăm clar cine vrea perpetuarea traseismului politic şi cine nu vrea perpetuarea traseismului politic. În ce ne priveşte pe noi, vom iniţia un proiect de lege pentru a interzice traseismul politic, iar parlamentarii care îşi părăsesc partidul pe listele căruia au fost aleşi, să îşi piardă mandatul”, a anunţat Ludovic Orban la finalul şedinţei Biroului Executiv al PNL.
- „Dacă e neconstituţional, să se pronunţe Curtea Constituţională. Ceea ce mă priveşte pe mine ca om care fac parte din societatea românească, ca om care se întâlneşte în fiecare zi cu cetăţenii români şi care ştiu foarte bine ce gândesc oamenii, fenomenul traseismului politic trebuie oprit pentru că el este de fapt o gravă deteriorare a mandatului reprezentativ şi a democraţiei în România. De-a lungul timpului s-au constituit Guverne care în votul care exista în spatele parlamentului nu aveau nici 35%”, a explicat Orban.
Context
Decizia privind primirea în PNL a celor cinci a fost luată în unanimitate de Biroul Executiv al partidului. Constantin și Cîmpeanu și-au negociat intrarea în PNL odată cu decizia de a acorda votul de învestitură pentru guvernul liberal, după cum G4Media.ro a scris încă de atunci.
După ce au votat învestirea Guvernului Orban, deși Victor Ponta interzisese tuturor parlamentarilor Pro România să facă acest lucru, Daniel Constantin și Sorin Cîmpeanu au fost suspendați din partid, deși erau membri fondatori ai formațiunii. Pe 20 decembrie, cei doi și-au anunțat demisiile din partidul condus de Victor Ponta, alături de mai mulți parlamentari și lideri de organizații județene
PLUS, partidul condus de fostul premier Dacian Ciolos, transmite ca se declara dezamagit de hotararea PNL de a-i accepta in partid pe Sorin Campeanu si Daniel Constantin, “care au contribuit la toxicitatea guvernarii PSD incepand cu 2016”.
“Din pacate, Partidul National Liberal este ametit de aburii sondajelor si repeta greselile politice facute in trecut. Sa nu uitam ca suntem astazi in situatia de a cauta solutii la schimbarea sistemului electoral la locale ca urmare a compromisurilor facute cu PSD in perioada USL sau ca avem o Curte Constitutionala dezechilibrata politic din aceleasi motive.
Cetatenii spera intr-o politica noua, coerenta si fara compromisuri. Milioane de oameni au iesit la urne in 2019 pentru ca resping traseismul si modul tranzactional prin care s-a facut politica pana acum”, precizeaza formatiunea intr-un comunicat de presa remis luni Ziare.com.
“Intrarea lui Daniel Constantin si a lui Sorin Campneanu direct in structura de conducere a PNL este o veste proasta pentru cei care au crezut ca liberalii sunt alternativa la PSD. Cei doi sunt definitia traseismului. Au trecut de la Conservatorii lui Dan Voiculescu la ALDE si Pro Romania, iar acum au gasit o alta barca de salvare politica in PNL.
Daniel Constantin a facut parte din primul Guvern Dragnea-Grindeanu, cel care a initiat si adoptat Ordonanta 13. Nu poti fi o alternativa credibila la PSD cat timp la conducerea partidului aduci oameni care au actionat impotriva valorilor europene, impotriva Justitiei si statului de drept.
Cerem conducerii PNL sa explice care este ratiunea acestui gest, de ce accepta traseisti in conducerea partidului si cum poate spune ca lupta impotriva unui mod toxic de a face politica prin acest gen de tranzactionare a functiilor politice”, a declarat Dragos Tudorache, presedintre executiv al PLUS, citat in comunicat.
Intrebat, luni, la finalul reuniunii Biroului Executiv al Partidului National Liberal, daca s-a luat o decizie in ceea ce ii priveste pe Sorin Campeanu si Daniel Constantin, Orban a spus: “Sigur, am aprobat un protocol de inglobare, de integrare in PNL a tuturor celor care au fost alaturi de noi la investirea Guvernului, care au fost alaturi de noi la motiunea de cenzura si care au decis sa se alature PNL”.
El a spus ca acestia vor fi cooptati in structurile de conducere la nivel national, judetean si local