PSD

Gabriela FIREA, senator PSD: Avem, oficial, primul ghid pentru prevenirea și combaterea hărțuirii sexuale și morale la locul de muncă/Felicit Guvernul României, condus de premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, că a adoptat documentul la care am lucrat împreună cu echipa de la Ministerul Familiei și pe care l-am lăsat finalizat la plecare din minister !

 Hărțuire morală este când șeful nu-i dă posibilitatea subalternului să se exprime, când angajatul este frecvent întrerupt când vorbește sau când colegii nu-l lasă să se exprime, țipă sau jignesc. 

Avem, oficial, primul ghid pentru prevenirea și combaterea hărțuirii sexuale și morale la locul de muncă. Toate instituțiile și firmele din România vor avea comisii și persoane responsabile să verifice și să rezolve orice caz de hărțuire sexuală sau morală apărut în rândul angajaților. Vocile persoanelor care trec prin abuzuri, șicane sau propuneri indecente vor fi auzite, cu discreție și protecție.

Felicit Guvernul României, condus de premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, că a adoptat documentul la care am lucrat împreună cu echipa de la Ministerul Familiei și pe care l-am lăsat finalizat la plecare din minister.

Dacă hărțuirea sexuală știm clar cum se manifestă, am stabilit ce înseamnă hărțuirea morală la locul de muncă: orice comportament nedorit sau ostil, orice comentariu verbal nelalocul lor sau orice gest nepotrivit la adresa unui angajat din partea șefului sau chiar a unui coleg. În același timp, orice acțiune de izolare a angajatului este considerată hărțuire la locul de muncă. La fel cum sunt desconsiderarea în fața colegilor, discreditarea profesională și compromiterea sănătății.

Metodologia stabilește o procedură comună pentru instituțiile publice şi private. Experții în acest domeniu știu ce pași clari au de făcut pentru a preveni, gestiona și combate astfel de situații nedorite. Ghidul vine în sprijinul persoanelor care se află în aceste situații nedorite, dar și în cazul angajatorilor care se confruntă intern cu astfel de cazuri.

Am muncit câteva luni, împreună cu specialiștii de la Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse, Institutul Român Pentru Drepturile Omului și Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Le mulțumesc și marilor organizații sindicale – Cartel Alfa, Blocul Național Sindical, CNSLR Frăția, Federația Sindicatelor din Servicii Comunitare de Utilități Publice, Confederația Sindicatelor Democratice din România, Confederația Sindicale Naționale Meridian, Confederația Patronală Concordia – care ne-au venit în ajutor. Este o reușită a tuturor!

Hărțuirea este o formă de violență domestică. Suntem pe locul 26 din 27 în Europa, deci la coada clasamentului realizat de Institutul European pentru Egalitate de Gen. Anul trecut, 354 de femei au fost hărțuite de soți și parteneri, dar și de către persoane cunoscute, cum sunt colegi de serviciu. Tot anul trecut, a fost pronunțată o decizie împotriva statului român într-un proces deschis la CEDO de o angajată hărțuită într-o instituție de stat și care ale căror plângeri au fost tratate superficial.