PSD

Gabriela FIREA: Pensionarii trebuie să simtă că statul îi susține și îi sprijină mai ales în momentele grele/ Pentru prima dată, Guvernul reușește să realizeze și indexarea și recalcularea pensiilor în același an, iar pensiile vor crește în 2024 de două ori !

Pensionarii trebuie să simtă că statul îi susține și îi sprijină mai ales în momentele grele. Noua Lege a pensiilor face dreptate pentru seniorii noștri. Pensiile cresc în medie cu 40%, în primul rând pentru pensiile mici, dar va fi recunoscut și sacrificiul mamelor care nasc mulți copii.

Pentru prima dată, Guvernul reușește să realizeze și indexarea și recalcularea pensiilor în același an, iar pensiile vor crește în 2024 de două ori. La 1 ianuarie 2024, pensiile vor fi majorate cu rata inflației, cu 13,8%, iar la 1 septembrie va fi următoarea majorare, în urma procesului de recalculare conform legii. Vor fi reparate astfel multe nedreptăți suferite de românii care au ieșit deja la pensie. 

 

 Îi felicit pe Marcel Ciolacu, premierul României, și pe Simona Bucura Oprescu, ministra Muncii, pentru că nu au abandonat lupta pentru seniorii acestei țări, care merită orice efort. 

Adoptarea proiectului nu a fost simplă și am văzut cu toții ce înseamnă viziunile diferite în politică. Însă, scopul rămâne mereu același, iar nevoile cetățenilor trebuie să fie prioritate.

 

Nu va mai exista nicio situație în care pensiile oamenilor să scadă în urma recalculării, iar legea dă siguranța creșterii anuale a pensiilor cu 100% din rata inflației. În plus, nu vom mai avea cazuri de pensii diferite pentru persoane cu aceeași vechime și contribuție.

 

Vor dispărea diferențele nedrepte dintre cei ieșiți la pensie care aveau aceeași durată a muncii și aceeași valoare a contribuției. De exemplu, o femeie și un bărbat, ambii pensionari și 22 de ani stagiu de cotizare, primesc acum pensii diferite, 1.428 de lei, respectiv 1190 de lei. Prin noua lege, din septembrie 2024, ambii vor primi aceeași pensie de 1.620 de lei.

Cresc de asemenea, pensiile mici! Peste 1,2 milioane de români care primesc indemnizație socială minimă, dacă au stagiul complet de cotizare 35 de ani și au avut salariul minim pe economie, după aplicarea legii pensiilor, vor avea pensia mărită la 1.960 lei.

 

Femeile vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu câte 6 luni de zile pentru fiecare copil născut și crescut. De aceleași prevederi vor beneficia și femeile care au adoptat copii.

 

Noua Lege a pensiilor răspunde cerințelor din PNRR privind încurajarea muncii, oferind puncte suplimentare pentru cei care au muncit mai mult de 25 de ani. În plus, prin adoptarea legii acum, Guvernul va putea renegocia PNRR pentru eliminarea pragului de 9,4% din PIB alocat pensiilor.