PSD

Florin BARBU-ministru MADR:Propunerea de regulament privind noile tehnologii genomice nu a trecut de votul Consiliului de miniștri AgriFish/Siguranța alimentară a României și munca fermierilor români nu sunt negociabile și avem datoria să îi protejăm pe ai noștri!

Propunerea de regulament privind noile tehnologii genomice nu a trecut de votul Consiliul de miniștri AgriFish. 

Am spus, ca de fiecare dată, că voi proteja interesele fermierilor și procesatorilor români și sănătatea populației!

 

România susține introducerea NGT1 cu câteva condiții esențiale: 

Protecția și separarea completă a culturilor și produselor convenționale și ecologice de NGT1;

Etichetarea trebuie să fie explicită pentru o informare corectă a cetățenilor;

 Sunt necesare analize de laborator finanțate de CE, ale fiecarei plante NGT1, în raport cu sănătatea populației și protejarea mediului, care sunt în prim plan!

 

Am avut alături Croația, Polonia, Ungaria, Slovacia, Austria și Slovenia care au votat împotrivă, iar Bulgaria și Germania s-au abținut.

Mulțumesc asociațiilor de fermieri și procesatori, dar și tuturor celor care au înțeles, pe deplin, demersul nostru și ne susțin.

Siguranța alimentară a României și munca fermierilor români nu sunt negociabile și avem datoria să îi protejăm pe ai noștri! 

 

Am transmis în cadrul Consiliului AgriFish că scopul produselor de protecție a plantelor este de a-i ajuta pe fermieri în obținerea unor producții mai bune, iar orice instrument de reducere a cantității de pesticide trebuie să fie echitabil și să nu pună în pericol securitatea alimentară.

Propunerea de Regulament privind produsele de protecție a plantelor (SUR) trebuie retransmisă Comisiei, având în vedere votul negativ al Parlamentului European, de acum 3 săptămâni.
România este unul dintre statele care folosește o cantitate de pesticide la hectar mult sub media europeană (0,7 kg/ha față de 2,6 kg/ha ).
O înjumătățire a acestei cantități, cum cerea Regulamentul respins de PE, ar fi dus la falimentul fermierilor cu consecințe grave asupra securității alimentare.
Propunerea României este de stabilire a unei cantități medii de pesticide la hectar peste care niciun stat european să nu poată trece.
Doar așa vom reuși să protejăm munca fermierilor noștri și să menținem producția agricolă la un nivel care să ne asigure securitatea alimentară.