PSD

VIDEO Ministrul Agriculturii Florin Barbu lucrează la un „mecanism” pentru „a stabiliza toate prețurile din România”, la produsele agro-alimentare. Totodată, el a spus că Guvernul va continua plafonarea adaosului comercial la cele 14 alimente de bază !

 

Ministrul Agriculturii Florin Barbu a declarat, duminică seară la Digi24, că vrea un „mecanism” pentru toate produsele agro-alimentare, pentru „a stabiliza toate prețurile din România”, precum și continuarea plafonării adaosului comercial la cele 14 alimente de bază pentru care se aplică măsura în prezent.

 

 

El a spus că nu este un nevoie de un acord cu retailerii, lăsând de înțeleg că Guvernul va da un act normativ în acest sens, pentru că „un acord nu este respectat”, „nu are formă juridică” și „nu are contravenție” și „atunci nu poți să tragi la răspundere pe nimeni”. Economedia a avertizat deja asupra intervenției statului în economie și de ce controlul prețurilor de către stat atrage altă intervenție asupra prețurilor și un eșec.

 

 

Amintim că Guvernul a plafonat, începând cu 1 august 2023, adaosul comercial la o serie de alimente de bază, precum făină, lapte, ouă. Măsura a fost prelungită recent cu încă două luni. Retailerii și economiștii s-au opus de la început acestei măsuri, spunând că le va aduce pierderi, vor trebui să reducă din cheltuielile cu angajații, și că plafonarea se bate cap în cap cu creșterile de taxe.

 

 

 

Economiștii spuneau că măsura a avut probabil „90% a avut scop propagandistic și 10% doar efect de macroeconomic, de stabilizare a inflației” și afirmat că soluția pentru prețuri mai mici este competiția liberă și neîngrădită.

 

Ministrul Agriculturii a fost întrebat, duminică seara, la Digi24, despre efectul „waterbed” și a afirmat că aceasta „poate să fie o practică comercială neloială” și că Consiliul Concurenței ar trebui să intervină.

„Ordonanța privind plafonarea adaosului comercial a fost importantă și este importantă în continuare. Spun acest lucru pentru că 50% din români consumă aceste alimente de bază. Am văzut foarte clar că aceste alimente de bază au avut scăderi de la 8% până la 28%. Vorbim de alimente de bază pentru famiiile cu venituri mici și medii.

 

 

Din punct de vedere al creșterii celorlalte prețuri, pe care domnul președinte al Consiliului Concurenței spune că să-și păstreze profiturile retailerii scumpesc alte prețuri, asta este fișa de preț a dânsului, să raporteze retailerii unde au creșteri foarte mari de prețuri. Și bineînțeles că retailerii lunar raportează către Consiliul Concurenței aceste creșteri. Poate să fie o practică comercială neloială, care anumiți retaileri să se înțeleagă între ei pe anumite produse și să crească prețul. Aici trebuie să intervină bursc Consiliul Concurenței și să stabilizeze aceste prețuri”, declarat ministrul.

 

 

 

Florin Barbu a afirmat că lucrează la un „mecanism” pentru „a stabiliza toate prețurile din România”, la produsele agro-alimentare. Totodată, el a spus că Guvernul va continua plafonarea adaosului comercial la cele 14 alimente de bază

 

Mai mult, în ultima ordonanță pe care am prelungit-o pentru 60 de zile, am introdus un mecanism pe care îl voi crea împreună cu retailerii, cu ministerul Economiei care se ocupă cu partea de comerț, și vom crea un mecanism. Mi-aș dori să îl creez și îl am creionat deja. O să am o discuție săptămâna viitoare atât cu retailerii, cât și cu procesatorii. Pentru toate produsele agro-alimentare. Și aici trebuie să intervină foarte clar Consiliul Concurenței.

 

 

 

Vom crea acest mecanism pentru a stabiliza toate prețurile din România. Vorbim la produsele agro-alimentare. Vreau în continuare ca aceste alimente de bază, cele 14 alimente de bază care sunt consumate de 50% din populația României, să rămână la același nivel”, a declarat ministrul.