PSD

Florin BARBU, ministru MADR : BRĂILA, O POVESTE DE SUCCES ÎN AGRICULTURĂ ! 

BRĂILA, O POVESTE DE SUCCES ÎN AGRICULTURĂ 

Un județ irigat 100%, Brăila – inima agricolă a României este o poveste de succes, o poveste despre inițiativă, inspirație, patriotism local și dedicare.

 

Am avut una dintre cele mai interesante vizite și mărturisesc că am plecat cu inima plină de bucurie și mândrie că am putut contribui la ceea ce înseamnă agricultura din județul Brăila!

 

Am vizitat Stația SRPA Spiru HARET, proiectată să asigure apa necesară pentru irigarea unei suprafețe de 203.104 hectare de teren arabil, dintre care 137.000 ha se află pe raza judeţului Brăila și care alimentează 3 amenajări de irigații: BH Călmățui, Ianca Surdila Greci și Grădiștea Făurei Jirlău.

Cunosc bine acest obiectiv de investiții demarat când mă aflam la conducerea Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, are o valoare totală de 248.000.000 lei, iar termenul de finalizare a lucrărilor este 2026.

În urma realizării lucrărilor de reabilitare, va putea fi irigată o suprafață de 20.670 ha. Toate stațiile de repompare vor fi dotate cu sisteme de automatizare, vor fi reabilitate două agregate de pompare, 27 de construcții hidrotehnice, precum și o rețea de canale de aducțiune și distribuție.

 

Am vizitat și o afacere inedită, care beneficiază de vastul sistem de irigații din Brăila, o fermă de colectare, procesare, depozitare și comercializare lucernă din zona Însurăței-Dropia, județul Brăila.

Am discutat cu proprietarul fermei, am ascultat povestea companiei și planurile de viitor ale acestuia. Cu o capacitate de producţie de 25.000-45.000 tone/an, valoarea totală a investiției se ridică la 3,6 milioane de euro, din care 1,8 milioane reprezintă finanțarea nerambursabilă, investiția fiind realizată pe terenul deținut de societate.

Obiectivul de investiții a fost finalizat cu ajutorul fondurilor europene din Programul Național de Dezvoltare Rurală.

 

Al treilea obiectiv pe care l-am vizitat a fost ferma de vaci de lapte înființată în anul 2000 de familia Ardeleanu.

Acești oameni muncitori dețin în prezent 1000 de capete, o fermă ca la carte cu o capacitate de procesare de 12.000 de litri și reușesc să integreze producția vegetală în zootehnie, 90% din furaje fiind produse pe cele 1.600 de hectare de teren agricol pe care le lucrează.

 

Îi felicit pe toți acești oameni care au înțeles că împreună pot dezvolta agricultura și economia din județul lor. Investițiile în reabilitarea infrastructurii de irigații ajută un fermier sa dezvolte o fermă de procesare lucernă și să asigure hrana pentru o fermă de vaci.

Acești oameni sunt o mândrie și o inspirație pentru noi toți