PSD

Florin BARBU, ministru MADR : 60% din culturile de porumb au fost afectate, dar România și-a asigurat cantitatea necesară de cereale/Despăgubirile vor fi plătite în anul fiscal curent. În acest moment, în România sunt afectate de secetă 2 milioane de hectare de culturi !

Declarații Florin Barbu-antena 3 :

Ministrul Agriculturii anunță că a urgentat plata subvenției pe suprafață: „Despăgubirile vor fi plătite în anul fiscal curent”

În acest moment, în România sunt afectate de secetă 2 milioane de hectare de culturi 

 

 Barbu a anunțat marți seară, în emisiunea În Fața Națiunii de la Antena 3 CNN, că a urgentat plata subvenției pe suprafață, iar despăgubirile vor fi plătite în anul fiscal curent. În acest moment, în România sunt afectate de secetă 2 milioane de hectare de culturi.

 

„Am schimbat de urgență ordinul privind plata pe suprafață atunci când sunt calamități în România și practic am luat decizia ca fiecare hectar calamitat 100% să primească o subvenție fixă, o despăgubire fixă de 200 euro. Lucrul acesta s-a întâmplat și este fără precedent în România, pentru că este prima oară când despăgubirile vor fi plătite în același an fiscal.

 

 

Practic, vă dau un exemplu: dacă în anul 2022 au fost calamitate 1.000.000 de hectare, ele au fost achitate în anul fiscal următor. În luna mai 2023, am luat decizia aceasta împreună cu premierul Marcel Ciolacu. Sumele au fost discutate la Ministerul de Finanțe.

 

 

Am urgentat ca până pe 15 septembrie să fie încheiate toate procesele verbale de calamități, atât la culturile de primăvară și de toamnă și până la sămânțare. Vom asigura acești bani pentru fermieri”, a anunțat Florin Barbu, în emisiunea În fața națiunii de la Antena 3 CNN.

Ministrul Agriculturii spune că a urgentat și plata subvenției pe suprafață.

„Complementar, am urgentat și plata subvenției pe suprafață, care va începe în 16 octombrie. Practic, ne dorim foarte mult să asigurăm aceste sume de bani pentru ca fermierii să poată avea acești bani pentru însămânțarea culturilor de toamnă.

 

Toate aceste lucruri le-am constituit printr-un ordin al Ministerului Agriculturii, lucrul acesta s-a și întâmplat. În momentul de față, sunt depuse cereri de aproape 1,6 milioane de hectare, vorbim de culturile de primăvară”, a mai spus ministrul Agriculturii.

 

 „Suprafața afectată de secetă în România, la culturile de toamnă și de primăvară, este undeva la 2 milioane de hectare, din totalul de 7 milioane de hectare. Este o suprafață foarte mare. În România în momentul de față sistemul de irigații din suprafața de 7 milioane de hectare se poate iriga o suprafață totală de 2,7 milioane de hectare, celelalte suprafețe nu sunt în sistemul irigat”.

 

 

 „Pentru culturile de toamnă, cerealele pe care noi le-am produs sunt mai mari decât anul trecut cu peste 1 milion de tone. Pentru că în România sunt irigate în jur de 1,6 milioane hectare și culturile au fost destul de bune, vorbim la culturile de grâu

 

 

„Siguranța alimentară a României din punctul de vedere al cerealelor este asigurată, pentru panificație, zootehnie și pentru export. Nu avem o problemă de deficit alimentar”.

 

Dacă ne uităm la harta actualizată de ANM, principalele zone agricole sunt afectate de seceta pedologică extremă, mă refer aici la zona Munteniei, Olteniei, inclusiv Dobrogea, de asemenea cea mai mare parte a Moldovei, Banat, Crișana, Maramureș. Exceptând areale restrânse, unde ne apropiem de o aprovizionare satisfăcătoare.

Cele mai afectate sunt culturile de porumb și ne apropiem de finalul anului agricol la 31 august. Seceta se datorează faptului că începând cu luna mai, pentru trei luni consecutive, și e posibil și în luna august, precipitațiile au fost deficitare”, a declarat directoarea ANM, Elena Mateescu.

 

 

MODERNIZĂM AGRICULTURA ROMÂNIEI – MADR