Anchete DNA

DNA/Gheorghe ȘTEFAN-PNL, fost secretar de stat MADR, actual șef al direcției de pescuit din MADR, urmărit penal pentru evaziune fiscală/Vezi comunicat !

Șeful Direcției de Pescuit din Ministerul Agriculturii, urmărit penal de DNA pentru efectuarea de acte de comerț incompatibile cu funcția: ar deține o firmă prin care vinde plase de pescuit din Thailanda

 

În decembrie 2019, Gheorghe Ștefan era numit secretar de stat în Ministerul Agriculturii condus la acel moment de Adrian Oros. Cu doar o lună înainte, în noiembrie 2019, a fost numit în funcție cabinetul condus de Ludovic Orban. Gheorghe Ștefan era numit atunci ca secretar de stat pe probleme de piscicultură.

 

A rezistat în funcție și după decembrie 2020, când cabinetul lui Orban a suferit unele schimbări de componență. De la numirea sa și până astăzi s-a remarcat prin faptul că, la recenta trecere dintre ani, s-a pozat în Maldive după ce a prins pești în apele Oceanului Indian.

 

Dubla funcție în același minister

In anul 2020,  Gheorghe Ștefan s-a asigurat că nu pleacă din minister și că va rămâne șef peste piscicultură și dacă este înlocuit din funcția de secretar de stat.

 

În martie 2021, Ministerul Agriculturii scoate la concurs postul de director al Direcției Generale de Pescuit – Autoritatea de Management pentru Programul Operațional pentru Pescuit (DGP-AMPOP). Este direcția din minister care se ocupă, printre altele, de evaluarea și monitorizarea finanțărilor europene din domeniul piscicol din România.

 

13 septembrie 2024

Nr. 688/VIII/3

 

COMUNICAT

 

 

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul ȘTEFAN GHEORGHE, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și în prezent director general al Direcției Generale de Pescuit din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru comiterea infracțiunii de efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale, dacă sunt săvârșite în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

 

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

 

În perioada septembrie 2021 – august 2024, inculpatul Ștefan Gheorghe în calitate de secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și ulterior director general al Direcției Generale de Pescuit, din cadrul aceluiași minister, în scopul obținerii unor sume de bani, ar fi desfășurat activități comerciale în numele unei societăți comerciale pe care o deține în fapt, constând în vânzarea de plase de pescuit, importate din Thailanda, către diverse persoane care dețin ferme de pescuit, activități incompatibile cu funcțiile pe care le deținea acesta.

În concret, procurorii au stabilit cu privire la societatea comercială respectivă faptul că importă din Thailanda plase de pescuit confecționate din nylon, pe care le comercializează în țară, chiar dacă nu are niciun angajat începând din anul 2015, iar din 2018 înregistrează cifră de afaceri 0 și datorii în fiecare an.

Inculpatului i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

 

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

Comunicat DNA, aici⬇️

https://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=12667