Fara Categorie

Conferință de presă PNL Călărași -5 noiembrie 2021  !


 
Principalele declarații făcute de liderii PNL Călărași prezenți :

Președintele Ciprian Pandea:

Săptămâna viitoare, luni, se va încheia perioada de depunere a proiectelor în cadrul Programului Național de Investiții ”Anghel Saligny”. Până astăzi (n.r. vineri, 5 noiembrie), au fost depuse din județul Călărași proiecte în valoare de aproximativ 2,2 miliarde de lei. Încercăm să finanțăm cât mai multe dintre ele, finanțarea totală a programului fiind de 50 de miliarde de euro, sper să avem șansa ca alte județe să fi depus proiecte în valoare mai mică, astfel încât să putem finanța noi cât mai multe dintre cele depuse.

Tot săptămâna aceasta, domnul ministru al Dezvoltării a semnat ordinul privind finanțarea construirii a trei noi creșe în județul Călărași, două în municipiul Călărași și una în municipiul Oltenița. Creșele vor fi moderne, prietenoase cu mediul înconjurător, vor avea parte de surse regenerabile de energie, cu panouri fotovoltaice.

Spre deosebire de Oltenița, municipiul Călărași mai are în achiziție publică lucrările de extindere a actualei creșe, prin fonduri europene. Acolo vreau să amintesc tuturor că este vorba de proiect demarat de administrația liberală.

Sper ca în cel mai scurt timp posibil să avem un Guvern stabil, cu atribuții depline. Nu noi am activat această criză, dar sper să fim cei care vom reuși să o încheiem, indiferent că va fi cu partenerii noștri anteriori, colegii de la USR, sau cu PSD, așa cum se vehiculează. Mare parte din membrii Partidului Național Liberal și din cei aflați în conducerea partidului tind spre o guvernare cu USR, refacerea alianței de centru-dreapta. Însă ne trebuie și o majoritate confortabilă în Parlament care să ne ajute să ne ducem la îndeplinire programul de guvernare și promisiunile făcute în 2020, motiv pentru care negociem și discutăm cu toate forțele politice.

Primarul comunei Jegălia, Aurel Vasile

La ora actuală lucrăm în trei proiecte, este vorba de un complex sportiv la Gâldău, un complex pescăresc la Iezeru și o stație de compost. Am depus și proiecte pe Anghel Saligny, sunt două proiecte de asfaltare și mai avem un proiect pe CNI pentru reabilitarea centrului SMURD.
Văd în această perioadă foarte multe comune care au proiecte , se dezvoltă, nu stăm în loc din cauza acestei pandemii. Chiar dacă sunt multe critici la adresa Guvernului, în acest moment se lucrează. Mai mult de atât, eu vreau să vorbesc despre județul nostru. Și pe linie sportivă și pe linia turismului.

M-aș fi bucurat dacă strategia de dezvoltare a acestui județ, de care eu vorbesc de foarte mult timp, ar fi o strategie  a Consiliului județean care să ne vină foarte mult în ajutor. Și aș vrea să mă explic.
O mare greutate a comunei Jegălia este faptul că noi avem două echipe de fotbal, pentru că tinerii își doresc și e normal, una în Divizia a V-a și una în Divizia a IV-a, avem și secție de lupte. La 4.200 de locuitori, să ai  un segment atât de mare sportiv, este foarte greu din bugetul local, în condițiile în care știți Consiliul județean ne-a dat zero fonduri. La Iezeru am un stadion și un mic complex sportiv, frumos aranjat, cu o echipă de fotbal în Divizia a IV-a, la Gâldău unde facem acel complex sportiv, este pentru echipa din localitate și suferim pentru că nu suntem mai mulți ajutați.

Nu fac eu calculul celor de la Consiliul județean, dar dacă ofereau o sumă de bani, măcar câte 50.000 de lei pentru aceste echipe cărora li se spune că sunt echipe de tractoriști. Sunt tinerii acestui județ, nu sunt oameni aduși din altă parte și mi se părea corect să se vină cu sume în toate comunele și, acolo unde sunt copii care se evidențiază, să fie cineva care să-i preia la Dunărea, care să formeze echipe, dar să fie cu oameni din județul Călărași, care să ne reprezinte pe noi. Ce am făcut dacă am avut o echipă în Divizia A, cu alde Coco Jambo. Ne-am făcut de râs.

Avem echipe de lupte, box, handbal, în comune. Mi-aș fi dorit ca în strategia de Dezvoltare a județului Călărași să fie o oportunitate, poate de acum încolo, pentru ca tineretul acestui județ să se dezvolte și să ne ridicăm și să fim pe imnul național.

O altă propunere din partea mea, și supărare în același timp, are legătură cu strategia de dezvoltare a turismului al acestui județ. M-aș fi bucurat ca în strategia CJ să fie incluse și comunele ale căror primari vor să investească pe malul Dunării sau pe malul Borcei în complexe pescărești să putem aduce turiști. Ce se întâmplă? Eu la ora actuală am un complex pescăresc, nu văd însă ca strategia de dezvoltare a județului să fie atât de amplă încât să vină turiștii la Jegălia, să mănânce o ciorbă  de pește, dar 3 zile unde se mai duce turistul.

Trebuie să le oferim alternative. Trece Dunărea pe lângă noi, trec banii europeni pe lângă noi, și ne trezim că facem poduri de la Călărași în balta de la Modelu. Să fim serioși. Noi trebuie să facem o strategie, m-aș bucura chiar să vină alături de noi parteneri, chiar și fără bani, în turismul piscicol, Direcția Silvică, Apele Române. Nouă, spre exemplu, ne-au dispărut pescarii, familii de pescari și dacă vor mâine, în pădure să facă o cherhana mică, nu le dau aprobare aceste instituții.

Eu asta solicitam când au făcut strategia, să avem parteriate, să ne ajute Consiliul județean doar cu specialiști. Câștigăm de zece ori, tot județul. Nu trag pe nimeni de urechi, însă vom rămâne la același stadiu, dacă nu conlucrăm împreună. Când este vorba de un județ să fim toți o echipă, de la Guvern am avut ajutor, pentru că avem, așa cum ne-am dorit, oameni tineri care văd altfel lucrurile și se zbat pentru ele.

Prefectul Valentin Barbu:

Vreau să vorbesc despre două dovezi de bună credință de a Guverna împreună. Știți că eu personal nu-mi doresc ca PNL și PSD să facă Guvernul, dar nu decid eu. Eu mizez, logic și doctrinar, cum a spus și domnul președinte Pandea, să mergem către refacerea coaliției PNL-USR-UDMR- minorități. Vedem ce va fi. Dar două dovezi de bună credință la nivel local, dacă se va întâmpla acest guvern, sunt foarte simple și le spunem de luni de zile: repartizarea corectă și echilibrată a celor 6 la sută astfel încât toate primăriile din județ să beneficieze de fonduri  pentru confinanțări și funcționare și a doua dovadă, faceți, domnule președinte, odată acel proces de recepție a consolidării  a Palatului prefecturii, astfel încât în luna ianuarie să dăm drumul la finanțare.

Două chestiuni foarte simple pentru a demonstra buna credință într-o guvernare pe plan local.

Deputatul Emil Florian Dumitru

La Ministerul Agriculturii, miercuri (n.r. 3 noiembrie 2021), în fundamentarea intervențiilor pe Planul național strategic care înseamnă aproximativ 16 mld de euro, Gal-urile (Grupurile de Acțiune Locală) vor primi 10,2 % din anvelopa financiară, ceea ce înseamnă undeva la 550 mil. Euro. Practic, acolo vor fi finanțate și activități non-agricole din mediul rural, gen puncte gastronomice rurale.

În acest sens, putem să avem, într-adevăr, ce să oferim turiștilor în zona noastră, cu toate că avem nevoie de infrastructură. Iar infrastructura trebuie fundamentată foarte bine ca să putem să obținem fonduri europene.
Am votat în cadrul Comisiei de agricultură niște facilități fiscale pentru grupuri și organizații de producători, pe 5 ani zero taxe, pentru cei care au cifră de afaceri de până la 10 mil.euro, tocmai să putem să încurajăm asociarea.
Vizavi de situația politică, noi ne-am prezentat în fața electoratului cu mesajul de a dezvolta România și nu vrem să ne abatem de la acest mesaj. Lucruri pe care le spune președintele nostru, Ciprian Pandea, sunt în sensul de a dezvolta județul Călărași.

Legat de formarea viitorului Guvern îmi exprim încrederea că există încă o șansă de a reface alinața de dreapta cu USR pentru că ar fi mult mai aproape de electoratul nostru care ne-a acordat încredere. Cât privește Partidul Social Democrat, la nivel de județ Călărași, până astăzi când discutăm, nu a avut o iniațiativă, în sensul că, să ne așezăm la masă să discutăm de promenadă, de port turistic, să putem să identificăm care sunt sursele de finanțare pentru că din bugetul Consiliului Județean mă îndoiesc că se pot finanța, gen un drum expres Călărași-Oltenița, în condițiile în care avem drumuri județene unde facem pană la mașină din cauza craterelor. Cred că serios ar fi și credibil în fața cetățenilor o discuție, cu presa de față, în care să ne punem toate cunoștințele, oricare ar fi coloratura politică, să vedem care sunt proiectele fezabile.

Altfel, totul este doar o demagogie care nu ajută la nimic. Dacă doar din manipularea asta ieftină crdem că vom câștiga ceva pentru dezvoltarea județului…eu mă îndoiesc. Motiv pentru care cred că ar trebui mai multă muncă și mai puțină gălăgie, altfel nu ajungem la nimic bun. Rămân un susținător al alianței de dreapta, vom vedea ce se va decide pentru că de aia avem conducere legitim aleasă la București. Sunt oportunități de finanțare și în PNRR, sunt și fonduri europene, doar că trebuie să fim inteligenți și să lăsăm orgoliile personale deoparte, altfel, alte județe ne-o vor lua înainte.

Despre Planul Național Strategic
Chiar dacă există un ministru interimar demisionar la Ministerul Agriculturii au fost lansate 3,2 mld. euro proiecte pe dezvoltare rurală, iar în Planul național Strategic sunt urmărite câteva obiective foarte importante cum ar fi: reducerea deficitului de balanță comercială pentru că România, din păcate, mănâncă din import. Avem, aproximativ, 2 mld. de euro deficit de balanță comercială, motiv pentru care marile ferme ar trebui să vină să acceseze pe Măsura 4.2, procesarea materiei prime, ca să poată să își crească valoarea adăugată, nu vom mai mânca aluat congelat din import, așa mai putem să consolidăm niște ferme de familie care să producă pentru piața autohtonă într-un sistem organizat. Iar aici am câteva initiative legislative care, încă, nu le-am definitivat. Este vorba de legea arendei, de câteva facilități fiscale acordate micilor producători, inclusiv relaxarea legislației din perspectiva autorizației.

Un proiect de construcții montaj, de exemplu, din zona de zootehnie, are 1,2 ani perioadă în care obține avize. Ori, dacă, după ce depun proiectul astăzi, durează un an și două luni să obțină avize, practic, uitându-ne la creșterile de prețuri la materialele de construcții, proiectul respectiv nu mai poate fi viabil. Inclusiv în Comisia de Agricultură am votat ca în extravilan să nu mai fie cerut PUZ-ul pentru construcții în zootehnie. Sunt lucruri care le facem, sigur că ele nu se văd, dar obiectivul nostru este să legiferăm pentru a simplifica cât mai mult posibil.

Despre producători
În ceea ce privește problema producătorilor, cred că ar fi bine să nu mai dăm fermierilor peștele, că să le dăm undița. Cred că este mai important decât să dăm un sprijin cuplat pe tona de tomate, obținute în spații protejate, să dăm o măsură, așa cum este în programul de guvernare al Partidului național Liberal, pe agricultură, pe ambalare, sortare și etichetare. Să știm și noi că este tomată de la Jegălia, de exemplu, când mergem în supermarket, mai ales că legumele noastre, din păcate, nu le regăsim în marile magazine, tocmai pentru că nu îi avem asociați pe legumicultori și mai degrabă dăm niște granturi de 40.000 de euro/ an acelora care se asociază și își pun în comun marfa să cumpere lădițe, să își facă etichete, să le calibreze. Practic, ăsta este challenge-ul pe care îl avem.