Principalele declarații făcute de liderii PNL Călărași prezenți :
George Chiriță, liderul grupului de consilieri județeni ai PNL
Consilierii județeni ai Partidului Național Liberal au fost în opoziție, după cum bine știți, și vor rămâne până la concretizarea unei colaborări. Noi nu am avut niciun raport negativ împotriva proiectelor de hotărâre de la nivel județean, am încercat întotdeauna să analizăm proiectele care erau în beneficiul comunităților, să le amendăm acolo unde trebuie, după care au fost aprobate. Am avut câteva amendamente raportate la modul de lucru al Executivului Consiliului județean, care a fost mai mereu pe repede înainte, au fost niște ședințe ordinare și extraordinare în care era necesară analizarea unor particularități ale unor proiecte de hotărâre mai în amănunt.
Tot ce a fost pentru binele comunității noi am aprobat, mai ales că traversăm și această perioadă specială, pe care nu am mai trăit-o până acum, această pandemie.
Deocamdată nu s-a semnat niciun protocol vizavi de schimbarea prefectului, a subprefecților, la momentul acesta prefectul este reprezentantul Guvernului în teritoriu, la momentul acesta noi avem prefect desemnat pe domnul Barbu Valentin și nu avem niciun motiv să-l schimbăm și oricum noi nu putem deocamdată să stăm de vorbă, decât după semnarea unui protocol clar între cele două partide.
Eu cred că este cazul să trecem peste aceste răutăți, mai mult decât atât, s-a ajuns, la nivel de Călărași, urmărind conferințele de presă, la niște cuvinte care nu își au locul. Nu pot să-mi imaginez că un oarecare domn, nu are importanță numele, că poate acuza fără să existe un fond, că senatorul face, că prefectul face. Și de ce se rezumă la aceste declarații de presă, dacă ar avea ceva în spate, spune-le unde trebuie, nu doar așa să subminezi niște poziții sau niște oameni. Și dacă s-a întâmplat și la ultima conferință de presă, chiar nu mai e nimic de înțeles, noi încercăm să ieșim mână în mână, să facem ceva pentru comunități, sau încercăm să ne denigrăm, să vedem care e mai puternic, care e mai tare sau mai bun de gură. Lucrurile trebuie să aibă o limită. Declarațiile politice sunt ok cu argumente, nu doar cu jigniri.
Alexandru Vasile, comisar-șef adjunct al Gărzii Naționale de Mediu
Chiar astăzi, mă aflu la Călărași și pentru acest lucru, avem acțiuni pe transportul de deșeuri, avem echipe la Frumușani și la Plătărești. Garda de Mediu încearcă și reușește să își facă treabă.
Despre Ulmeni, vreau să fiu destul de succint, pentru că problema are multe nuanțe, acolo sunt două firme, una dintre ele are autorizația de mediu retrasă. Vreau să precizez, să înțeleagă toată lumea, că nu Garda de Mediu eliberează autorizațiile de mediu, ci APM, acolo este o autorizație de mediu pentru o stație de sortare.
Despre autorizația de mediu ridicată uneia dintre firme, pot să vă spun că s-a constatat că s-a primit o cantitate mai mare de deșeuri decât cea permisă în autorizație. Ei sunt blocați, au voie doar să iasă cu deșeuri sortate. A doua firmă are autorizație, noi am fost în control, au măsuri până pe 20 noiembrie, mergem iar în control și vedem ce au îndeplinit. A fost o problemă sesizată și în spațiul public vizavi de compost, din sortare ei spun că rezultă compost, însă nu au buletine de analize, compostul a fost valorifcat către fermieri din județul Călărași, am avut control săptămâna trecută la două dintre societățile care au cumpărat acest compost, am constatat că nu era conform.
Au măsură să transporte acest compost la cea mai apropiată groapă de gunoi autorizată, adică la Ciocănești. A mai fost identificat, cu ajutorul Poliției naționale, un alt fermier, a primit măsură, dar acolo s-a făcut și o sesizare penală.
Știu că mai există un subiect, legat de problema deșeurilor, și chiar dacă eu mă ocup de Biodiversitate în cadrul Gărzii Naționale de Mediu, vă pot răspunde vizavi de aceste gropi de gunoi neconforme de care s-a tot vorbit în spațiul public că au apărut în unele localități, de pe malul Borcei. Aceste gropi nu au apărut de ieri de azi, sunt de zeci de ani. Este o problemă socială, cetățenii care locuiesc în acele localități se poluează singuri, ei se duc și aruncă, așa cum s-a văzut și în acele filmări.
Noi suntem din 2009 în infringiment, mulți primari și-au făcut însă treaba. Și vă dau exemplul primarului de la Borcea care a fost amendat în vară de Garda de mediu, pe o sesizare, a ecologizat acea groapă, a transportat tot gunoiul. Din păcate, cetățenii nu au educația de a sorta deșeurile. O să avem o întâlnire în curând cu toți primarii și vom încerca să găsim soluții. Noi mergem amendăm, este prima noastră soluție, însă vom avea și aceste discuții.