Condamnari

CONDAMNARE:Ilie NITA, fost SENATOR PSD, CONDAMNAT la 8 ani si 5 luni de PUSCARIE/LAMAIE !

 

 

 

 

Fostul senator  PSD, a fost condamnat luni de magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție la o pedeapsă de 8 ani și 5 luni de închisoare cu executare, pedeapsă care rezultă din mai multe infracțiuni. Ilie Niță a fost găsit vinovat pentru comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală pentru care a primit două pedepse, una de 2 ani și alta de 7 ani de închisoare. De asemenea, fostul senator a fost găsit vinovat pentru săvârșirea infracțiunii de efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, faptă pentru care a fost condamnat la 2 ani de închisoare. Instanța supremă l-a mai găsit vinovat și pentru comiterea infracțiunii de fals în declarații, faptă pentru care a pronunțat o condamnare de 3 luni de închisoare. Fostul parlamentar a fost achitat însă pentru acuzațiile de fals în înscrisuri sub semnătură privată și fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

Cealaltă persoană din acest dosar, avocatul Florin Ivanovici, a fost achitat pentru infracţiunea de abuz în serviciu. Tot achitare s-a decis și pentru inculpata Casa de Insolvenţă Bucovina IPURL pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu. În schimb, magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție au condamnat-o pe Niculina Niţă, soția fostului senator, la 6.000 de lei amendă penală (corespunzătoare pentru 120 zile-amendă a câte 50 lei pe fiecare zi) pentru săvârșirea infracţiunii de fals în declaraţii, în formă continuată (4 acte materiale). Tot față de Niculina Niță s-a decis achitarea pentru infracţiunea de folosirea funcției pentru favorizarea altor persoane, în formă continuată. Un alt inculpat din dosar, Ilie Chitic, a fost, de asemenea, achitat pentru infracţiunea de uz de fals, în formă continuată.

Instanța supremă a mai decis să condamne persoana juridică SC TEONA BUILD SRL, pentru infracţiunea de evaziune fiscală, la pedeapsa de 18.000 de lei amendă penală (corespunzătoare pentru 180 zile-amendă a câte 100 lei pe fiecare zi).

Judecătorii au admis și partea civilă din dosar și l-au obligat pe Ilie Niță la plata către partea civilă Statul român prin Administraţia Naţională a Finanţelor Publice prin reprezentant Direcţia Regională a Finanţelor Publice Iaşi – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Suceava, a sumei de 580.341 de lei cu titlu de despăgubiri civile, reprezentând daune materiale (402.323 lei – TVA, 162.062 – impozit pe profit şi 15.956 lei – impozit pe venitul microîntreprinderilor), precum şi a accesoriilor fiscale aferente prejudiciului reţinut, calculate de la data scadenţei obligaţiei de plată şi până la data achitării efective. Menţine măsura asiguratorie a sechestrului, instituită prin ordonanţă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava. Soluția nu este definitivă și poate fi contestată tot la Înalta Curte de Casație și Justiție, la completul de cinci judecători.

 

Care sunt acuzaţiile din dosar

Potrivit unui comunicat postat în 2018 pe site-ul DNA, faptele pentru care s-a dispus trimiterea în judecată s-au petrecut în perioada 2009-2017. În calitate de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Suceava şi ulterior senator în Parlamentul României, Ilie Niţă ar fi exercitat în fapt atribuţiile de control şi administrare a unei societăţi comerciale, deşi, potrivit statutului societăţii, administrator era o altă persoană.

„Inculpatul a acţionat în aceeaşi manieră şi după intrarea societăţii în procedură de insolvenţă din dispoziţia judecătorului sindic, deşi prerogativele acestei funcţii au fost preluate de către inculpatul Ivanovici Florin, în calitate de lichidator judiciar. În acest context, în perioada 26 aprilie 2013 – 27 septembrie 2017, inculpatul Ivanovici Florin, în calitatea menţionată mai sus, la instigarea inculpatului Niţă Ilie, nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu prevăzute de legislaţia primară, în sensul că: nu a condus întreaga activitate a societăţii comerciale respective, a tergiversat procedura de insolvenţă pe o perioadă de peste 4 ani, în condiţiile în care activul societăţii se limita la patru autovehicule, din care trei nefuncţionale, procedura nefiind încheiată până la momentul la care judecătorul sindic a dispus înlocuirea sa cu un alt lichidator judiciar, nu şi-a precizat poziţia de a menţine şi executa sau de a denunţa un contract de parteneriat public privat încheiat anterior între societatea comercială respectivă şi o unitate administrativ teritorială, despre existenţa căruia avea cunoştinţă”, se arăta într-un comunicat al DNA.

Prin aceste operaţiuni, lichidatorul judiciar a facilitat continuarea activităţii comerciale de către Ilie Niţă, în numele acelei societăţi, perioadă în care acesta a realizat încasări în cuantum total de 871.518 lei, neevidenţiate şi nedeclarate organelor fiscale.

„În aceeaşi perioadă, inculpatul Niţă Ilie, în calitate de administrator al aceleiaşi firme, dar şi al SC Teona Build SRL Suceava, cu intenţie, a ascuns sursa impozabilă sau taxabilă, pentru activitatea comercială desfăşurată inclusiv în perioada insolvenţei, pentru care a încasat suma totală de 2.929.664 lei, neevidenţiată contabil şi nedeclarată organelor fiscale. Aceasta a avut drept consecinţă sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale în cuantum total de 693.289 lei”, se mai menţionează în comunicatul DNA.

 

 Sechestru pe bunurile lui Ilie Niţă

Procurorii DNA Suceava au explicat şi care a fost implicarea soţiei lui Ilie Niţă în acest dosar.

„În perioada 2016-2017, inculpata Niţă Niculina, în calitate de reprezentant al autorităţii contractante (grădiniţa al cărei director era) şi de preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor, cu încălcarea dispoziţiilor legale, a semnat mai multe documente esenţiale întocmite în procedurile de achiziţie publică derulate, fapt ce a determinat ca soţul său, inculpatul Niţă Ilie, având calitatea de administrator în fapt a două societăţi comerciale, printre care şi SC Teona Build SRL, să obţină, în mod indirect, foloase patrimoniale în cuantum total de 146.552 lei, reprezentând totalul valorii a patru contracte de execuţie lucrări. În acelaşi context, în scopul adjudecării celor patru contracte de lucrări inculpatul Niţă Ilie a folosit mai multe înscrisuri falsificate cu ocazia organizării licitaţiilor.

În acelaşi interval de timp, inculpata Niţă Niculina a consemnat în fals în declaraţiile date în calitate de preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor că nu are nici un interes de natură să afecteze imparţialitatea pe parcursul procesului de verificare/evaluare a candidaturilor/ofertelor, în condiţiile în care cunoştea că soţul său, inculpatul Niţă Ilie, era administratorul în fapt al celor două societăţi comerciale care au adjudecat contractele menţionate anterior. În perioada 2014-2017, inculpatul Niţă Ilie, cu intenţie, a omis să consemneze veniturile în valoare totală de 2.041.482 lei, încasate în nume propriu, dar obţinute sub aparenţa derulării activităţii comerciale a societăţilor pe care le controla. În lunile ianuarie-februarie 2018, inculpatul Chitic Ilie, în calitate de administrator al SC Teona Build SRL Suceava, cu scopul de a induce în eroare organele judiciare, a depus la dosarul cauzei un înscris falsificat intitulat <contract de subantrepriză nr. 14 din 18.02.2013>. Ulterior, o copie a aceluiaşi document a fost depus de inculpat şi la Primăria municipiului Suceava – Direcţia Patrimoniu”.

Până la o soluție definitivă, conform Codului de procedură penală, persoanele în cauză se bucură de principiul prezumţiei de nevinovăţie.