Alin Tişe a devenit mai bogat după divorţ! Şi-a achiziţionat un bolid de lux şi şi-a trecut în declaraţia de avere revizuită şi „turnul” din Piaţa Mihai Viteazu
Cel mai bogat preşedinte de Consiliu Judeţean din România, Alin Tişe, de profesie avocat, a devenit şi mai bogat după divorţul de avocata Camelia Tişe, proces recent încheiat.
Potrivit declaraţiei sale de avere revizuite şi postată pe site-ul Consiliului Judeţean Cluj după încheierea divorţului, reiese că Alin Tişe şi-a vândut autoturismul marca VW Passat în luna august a anului trecut cu 7500 lei şi şi-a achiziţionat un bolid de lux Mercedes Benz GLE din 2017, evaluat de specialişti la circa 60.000 euro.
A mai obţinut la partaj şi un cont bancar deschis la Raiffeissen Bank în valoare de 650.000 lei şi mai deţine un altul la BRD de 71.000 lei. A mai rămas cu 134 de mp din casă și cu 2/3 din terenul aferent de 870 mp.
El şi-a mai trecut în declaraţie de avere aferentă pe 2018 şi „blocul turn” Central Business Plaza de pe strada Constanţa, pentru caer a obţinut 9 părţi sociale don societatea care administrează clădirea.
În prezent, Tişe deţine 52.38% din Central Business Plaza SRL, iar Camelia Tise 47.62%.
Central Business Plaza, firma care a ridicat un turn cu birouri și locuințe în Piața Mihai Viteazu, a avut în 2017 o cifră de afaceri de 8.398.805 lei și profit net de 4.489.739 lei.
Şeful judeţului Cluj mai este asociat unic în firma recent înfiinţată Central Investment Plaza, iar în societatea 2TS Properties este asociat alături de fratele său, Bogdan.
În calitate de preşedinte al CJ Cluj, Alin Tişe a avut venituri de 103.776 lei.
Cine e în spatele turnului de 40 de etaje care se întinde pe terenul statului

Afacerile băieților deștepți de la Cluj care activează în domeniul imobiliar au înflorit mai ales datorită manevrelor juridice prin care au reușit să pună mâna pe terenurile statului.
Un contract dubios prin care a fost concesionată suprafața importantă de teren din zona Cora a fost semnat încă de pe vremea primarului Gheorghe Funar, primarii Sorin Apostu și Emil Boc fiind cei care au dus mai departe „tratativele” cu „dezvoltatorii” perindați prin firma paravan Cluj Napoca Estate (titulara contractului inițial de concesiune).
Zgârie nori de 40 de etaje, promovat drept „cel mai mare bloc din România”
Cea mai înaltă clădire din România e anunțată a se construi la Cluj Napoca în vecinătatea hipermarketului Cora, conform unui proiect urbanistic prezentat de fostul arhitect șef al municipiului, Adrian Iancu.
Beneficiarul proiectului (omul de afaceri Dorin Bob) ar prefera, evident, să rămână discret, să se desfășoare fără a fi nevoit să admită că terenul pe care vrea să contruiască turnul nu-i aparține defel, fiind parte din proprietatea Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV). De altfel, chestionați de reporterii Actual de Cluj, reprezentanții USAMV spun că au aflat și ei din presă despre acest „proiect urbanistic”, și că i-au anunțat imediat pe reprezentanții municipalității că nu-și dau acordul, sub nicio formă, pentru o investiție privată.
Despre proiectul și îmbârligătura juridică a terenurilor de la Cora
Studiul proiectului, semnat și prezentat de fostul arhitect șef al orașului Adrian Iancu, vizează o suprafață de circa 18,9 hectare, din care mai bine de jumătate se află în proprietatea USAMV, iar restul în proprietatea municipalității (Primărie). În zonă mai sunt parcele a căror situație juridică n-a fost încă reglementată, Primăria și USMV disputându-și și în prezent titlurile de proprietate. Cert este că Universitatea concesiona în septembrie, 1999, parte din terenul pe care era titulară, firmei BTC Tehnical, în scopul aducerii la Cluj a hipermarketului Cora.
În contractul semnat de USAMV se stipulează ferm că obiectul concesiunii nu poate fi modificat. La numai câteva luni distanță, BTC Tehnical a cesionat mai departe drepturile contractuale firmei Cluj Napoca Estate, care, deloc întâmplător, avea deja semnat un contract de asociere în participațiune cu Primăria Cluj Napoca, pentru o altă suprafață de 5,7 ha. Prin spatele acestei firme, Cluj Napoca Estate, s-au perindat în ultimii ani diverși dezvoltatori imobiliari cu scopul evident de a exploata ultimele rămășițe din zestrea funciară a municipiului. A fost mai întâi omul de afaceri Sorin Dan, care la rândul său avea semnat un contract de asociere cu Regia Primăriei pentru a construi un centru comercial și chiar un hotel, iar acum apare în ecuație cu acest bloc de 40 de etaje omul de afaceri Dorin Bob, reprezentantul firmei Studium Green.
Cum s-a ajuns la proiectul zgârie nori, prevăzut pe un teren al statului?
Planul Urbanistic Zonal (PUZ) care vizează construcția turnului de 40 de etaje are ca beneficiar societatea Cluj-Napoca Estate, firma de „dezvoltări imobiliare” (printre acționarii ei este și grupul olandez Delparro – operatorul rețelei de hipermarketuri Cora).
Numai că din cele 18,9 hectare prinse în acest PUZ, Cluj Napoca Estate deține în proprietate doar 6 parcele care însumează puțin peste 1 hectar de teren. Cu toate acestea, beneficiarul nu se dă înlături de la planul turnului cu 40 de etaje, care implică evident și suprafețele de teren care nu-i aparțin. Mai precis, arhitectul Adrian Iancu a prevăzut construcții atât pe terenul prins în contractul de concesiune cu USMV-ul cât și pe terenul din asocierea cu Primăria Cluj-Napoca. Iar ca „argument” pentru interesul public a oferit Primăriei, pe terenul concesionat de USMV, o structură de tipul Park&Ride. USAMV, evident, nu e de acord cu proiectul turnului, după cum reprezentanții instiției au anunțat, nici cu modificarea contractului de concesiune.
„Contractul este clar, spune că obiectul concesiunii este construirea unei magazin hipermarket. Ca să se întâmple alteceva pe acest teren trebuie să fim și noi de acord cu noile planuri. Ei au mers mai departe în ciuda faptului că noi nu ne dăm acordul. Când am aflat că se merge mai departe, am notificat Primăria cu privire la această situație”, a răspuns rectorul USAMV, Cornel Cătoi, pentru Actual de Cluj.
Ca să-i influențeze pozitiv pe arhitecții din Comisia Tehnică a Consiliului Județean Cluj, Adrian Iancu le-a spus că investitorul ar avea de gând să organizeze un concurs de soluții pentru a stabili cum anume să arăte turnul de 40 de etaje.
Chestionat de Actualdecluj.ro despre seriozitatea investitorului și despre implicare lui Dorin Bob în afacere, arhitectul Adrian Iancu a spus că „nu sunt mandatat să ofer această informație”. În schimb, el a început să se plângă de faptul că Primăria întârzie să-i avizeze documentația, deși el a depus toate hârtiile necesare, inclusiv avizele. În USAMV se cunoaște implicarea omului de afaceri Dorin Bob în acest proiect, spun sursele Actual de Cluj.
Comisia de Urbanism a Consiliului Județean i-a sugerat arhitectului Adrian Iancu să renunțe la colțul din PUZ, cel dinspre Muzeul Apei (adică terenul de aproape 3.000 mp aflat în proprietatea USAMV).
Turnul lui Iancu a fost criticat subtil, fără ca cineva să își asume să spună direct că forma propusă nu este așezată corespunzător pe teren. Mai mult, proiectul a fost văzut cu potențial de a bloca și mai mult traficul dinspre Florești la intrarea în municipiu, având în vedere poziționarea sa. S-a arătat că proiectul nu aduce destule câștiguri la capitolul trafic. Pe de altă parte, reprezentanții Comisiei Consiliului Județean au apreciat oricum că, odată instituită reglementarea cu 40 de etaje, în următoare fază turnul poate fi glisat oriunde pe teren.
În Comisia Tehnică a Primăriei, proiectul turnului a fost discutat în vara lui 2019, pe ascuns, într-o ședință convocată inopinat, de la care primarul Emil Boc a lipsit. Atunci s-a dat acceptul de principiu. Proiectul a fost pus în consultare publică de două ori de către Primărie și urmează să se rediscute astăzi, într-o nouă ședință a Comisiei de Urbanism.
Mai jos, o schemă care arată unde și ce clădiri sunt propuse prin PUZ-ul turnului:

De când a apărut proiectul public, la una dintre ședințele comisie de urbanism ale Primăriei din 2019, se vehiculează în piață că vârful de lance al afacerii este omul de afaceri Dorin Bob, cel care a dezvoltat ansambluri rezidențiale controversate în Cluj-Napoca, cel despre care se spune în cercurile de arhitecți că s-a transformat în consultantul pe probleme de urbanism pentru cei care vor să construiască încălcând unele reglementări. Dorin Bob este și absolvent al USAMV în primele promoții după 1990. Bob a intrat recent într-o altă afacere falimentară făcută tot pe terenul USAMV, proiectul Tower, subiect asupra căruia vom mai reveni.
(Dorin Bob)
Arhitectul Adrian Iancu a prezentat recent PUZ-ul turnului de la Cora la Comisia de Urbanism a Județului. El a spus că proiectul a fost început în 2017. El a mai sugerat că, de fapt, comisia operativă de urbanism a Primăriei a fost cea care a sugerat să se facă acolo un zgârie nori la faza de oportunitate a proiectului. Adrian Iancu a fost arhitect șef numit în primul mandat al primarului Emil Boc. Acum e decanul Facultății de Arhitectură și e membru în comisia de urbanism a Primăriei. Viceprimarul Dan Tarcea a spus pentru Actualdecluj.ro că Primăria Cluj nu deține teren în cadrul PUZ-ului blocului de 40 de etaje. El a mai spus că cei de la Cora (firma reprezentantă) nu au cumpărat niciun teren de la Primărie
Președintele CJ Cluj continuă atacul la Orban: „Partidul o să ajungă la 7%!”
Liberalul Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, continuă atacul la Ludovic Orban, președintele PNL. Tișe este de părere că în cazul în care Ludovic Orban va obține un nou mandat în fruntea formațiunii politice, PNL va ajunge la 7%.
Amintim că Tișe este într-un conflict deschis cu organizația centrală a PNL, după ce postul de prefect de la Cluj a fost lăsat celor de la UDMR.
„Cred că liberalii clujeni nu o să-l aleagă pe Orban. Dacă o să-l aleagă o să ajungă partidul la 7% din nou, așa cum este obișnuit Ludovic Orban. Probabil că mult timp a făcut parte dintr-un partid foarte mic. În partidele foarte mici toți au funcții. Într-un partid mare nu pot toți să aibă funcții. Un partid de 7% e una și unui de 30% e altceva.
FOTO VIDEO Circulaţie blocată la metrou după un protest spontan al sindicaliștilor. STB suplimentează vehiculele de pe traseu
VIDEO/FOTO Imagini din subteran. Sindicaliștii protestează cu muzică la maximum în boxe și cu aplauze
Premierul intervine în scandalul protestului de la metrou: Un fost deputat PSD, care vede că îi dispar sinecurile, face un protest ilegal
Ce salarii câștigă angajații de la metrou: O casieră ajunge la 5.500 de lei net
Cum contribuie primarul Clotilde Armand la distrugerea Pădurii Băneasa. Cadou pentru firma care a construit ilegal un drum prin pădure
Dacă va fi reales Ludovic Orban partidul o să ajungă la cel mult 10%, ceea ce este foarte grav și cu riscul de a exista și alte consecințe pentru partid. Cred că nu va fi reales. Este greu de zis acum cine va fi ales”, a spus Alin Tișe la GOLD FM.
Totodată, Tișe amintește că nu a fost nici în trecut un susținător al lui Ludovic Orban, liberalul precizând că la ultimul Congres l-a votat pe Cristian Bușoi pentru poziția de lider al partidului.
„Eu încă de la început de la congres am susținut o altă candidatură. Eu am votat cu Cristian Bușoi pentru că între acele variante am ales generația tânără: numirea unor oameni după criteriile de competență ș. a. În acel moment, tocmai pentru că colegii mei mă susțineau, am avut o propunere din partea lui Orban în conducerea partidului. Pe atunci i-am spus că eu cred în altă pesoană. Eu am crezut că lucrurile s-au terminat. În ficatul oamenilor politici mai rămâne ceva… Probabil că de aici au trecut lucrurile și când a fost discuția de Cluj ne-am trezit cu secretar de stat de la Cluj. Atunci în mod evident am avut puncte de vedere în contradicție cu cele ale lui Orban. Eu nu m-am mulțumit doar să spun ‘da, șefu’. Dar mi-am atras antipatia și din partea apropiaților săi. Unde să vorbim? Să vorbim în baie? Eu nu pot și nu doresc să interferez în actul de guvernare. Nu vreau să iau locul nimănui. Eu nu pot spune că m-am radicalizat. E ceea ce se întâmplă când lași ceva sub capac: ceva se întâmplă, sare capacul”, a mai punctat Tișe